Ik wil gezien, gehoord en begrepen worden


Klik op de afbeelding voor de trailer en afleveringen van seizoen 4 en alle vorige seizoenen

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een chronische ziekte zoals kanker, reuma, chronische pijn of diabetes. En een deel daarvan is óók vader of moeder en heeft een levenspartner. Hoe is het om partner te zijn van iemand die langdurig ziek is en samen kinderen groot te brengen? In het vierde seizoen van de podcast Niet alleen ziek van stichting BMP spreekt journalist Maarten Dallinga met Koos, Inja en Carina. Zij delen openhartig en eerlijk hun ervaringen, gevoelens en twijfels. In de medische wereld en daarbuiten worden zij vaak over het hoofd gezien. Dat maakt niet alleen eenzaam, partners raken overbelast omdat het ouderschap en de partnerrelatie onder druk staan.

Aanpassen aan een nieuw normaal
Koos, Inja en Carina passen alle drie hun leven aan. Koos vertelt over het omgaan met een nieuw normaal. Zijn partner is door de behandeling van borstkanker extra vermoeid. Carina is geholpen door een therapeute om de chronische pijn van haar man als een gezamenlijke vijand te zien. Lange tijd wilde ze graag alles zelf doen en daardoor raakte ze overbelast. Zij heeft geleerd om hulp te vragen en tijd voor zichzelf te maken. Inja’s man heeft een hersentumor. Zij doet haar best om hun zoontje van drie zo gewoon mogelijk te laten opgroeien, ook nu die weet dat zijn vader kan doodgaan. Haar zoons verdriet vormt een extra laagje bovenop haar verdriet. De podcast maakt onder meer duidelijk hoe het ouderschap en ook de partnerrelatie onder druk komen te staat door de ziekte.

Partners verdienen meer aandacht
Partners worden vaak over het hoofd gezien in de medische wereld, bij mantelzorgorganisaties, op hun werk en door mensen in hun directe omgeving. Zij willen ook gezien, gehoord en begrepen worden. De verhalen van Carina, Koos en Inja laten zien dat aandacht voor hen geen overbodig luxe is . Hoe is het nu met jou? Deze vraag mag vaker worden gesteld.

De podcast Niet alleen ziek is interessant voor ouders in vergelijkbare situaties en direct betrokkenen, patiëntenverenigingen, mantelzorgorganisaties, bedrijfsartsen, huisartsen en andere behandelaars, docenten en studenten van opleidingen zorg en welzijn en social work.

Niet alleen ziek is gemaakt door journalist Maarten Dallinga (maker van meerdere prijswinnende podcastseries). De eerste aflevering van het vierde seizoen is vanaf woensdag 23 januari te beluisteren via www.stichtingbmp.nl en podcastapps als Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en Stitcher. Abonneren is gratis.

 

Overzicht afleveringen Niet alleen ziek – de partners
23 januari – Aanpassen
30 januari – Wat vertel ik de kinderen
6 februari – Blijf je bij elkaar
13 februari – Wie begrijpt mij

De trailer van Niet alleen ziek – de partners is hier te beluisteren

 

De Lunchroom over Niet alleen ziek, de partners

Daan Hartgers van het programma De Lunchroom interviewt Carina over de podcast Niet alleen ziek.

 

Het project Niet alleen ziek wordt mogelijk gemaakt door: