In het kader van het wijkexperiment Levensverhalen en Opvoeding in Rotterdam Zuidwijk worden gesprekken met buurtbewoners gevoerd over opvoeden en alles wat daar bij komt kijken. Hoe was het vroeger, hoe is het nu en wat zijn de gevolgen van de grootscheepse renovatie die in de Veldenbuurt plaatsvindt? De Vrouwen van de Velden spelen een belangrijke rol bij het maken van het theaterstuk. Maar ook andere wijkbewoners doen mee.
Op de basisschool De Wereld op Zuid spreken moeders met elkaar over het soort opvoeder dat zij willen zijn en de verwachtingen die zij van de school hebben. Op basis van alle verhalen schrijft theatermaakster Carla Verwer van het Rotterdams Wijk Theater het script dat geheel past in de traditie van het Volkstheater. De spelers zijn mensen uit de wijk. De drie voorstellingen in cultureel centrum de Larenkamp zijn uitverkocht en maken veel los bij het publiek. Juist als je in een wijk met veel immigranten weer iets van een gemeenschap en saamhorigheidsgevoel hebt ontwikkeld, worden de huizen gesloopt en moeten de bewoners verhuizen. Weg netwerk, weg vertrouwde mensen met wie je je zorgen kan delen. Maar de bewoners van de Veldenbuurt laten het er niet bij zitten en strijden samen voor de realiseren van een voetbalveldje in de buurt, waar de jongeren kunnen chillen, de kinderen die niet met vakantie gaan kunnen kamperen en er op echt gras gevoetbald kan worden.
De filmreportage van Huisraad is zeker de moeite van het bekijken waard. Op basis van de ervaringen met het wijkexperiment ontwikkelt BMP programma’s en methodes en programma's die door andere organisaties te gebruiken zijn bij het activeren van migranten om een bijdrage te leveren aan de discussie over opvoeding.
Looptijd vanaf:
oktober 2010 tot juni 2011
vrijdag 19 oktober 2012