Expositie ‘Mijn vrijheid - jouw vrijheid'? - laatste week

Op 28 oktober is de (mini) expositie ‘Mijn vrijheid – jouw vrijheid’ feestelijk geopend door host en community builder Deborah Cameron bij Beeld en Geluid in Den Haag.

Wat is Vrijheid voor jou’? Deze vraag stelden we aan de jongeren van het project School des Levens in de Schilderswijk en vluchtelingen uit Den Haag. Ze keken naar fragmenten van interviews met mensen die onvrijheid hebben meegemaakt en spraken met elkaar over de betekenis van vrijheid.

De Molenwijk praat door elkaar

Vorig jaar in mei onthulden we met veel plezier het wandkleed dat bewoners van de Molenwijk maakten met steun van BMP en Framer Framed. Tijdens een drukke bijeenkomst in Bibliotheek vertelden de deelnemers aan het project De Molenwijk door Elkaar, hoe het maken van de lapjes ze door de eenzame coronatijd heen hielp. “Het is fijn als je weet dat je iets maakt dat deel uitmaakt van iets groters en borduren helpt tegen de stress, vertelde de Syrische Maison. Annie, die ruim dertig jaar in de wijk woont,  was heel erg blij dat haar idee om samen een wandkleed te maken zo goed had uitgepakt. Schrijver Chris Keulemans ging nog verder: "Dit wandkleed is niet plat. Het is diep. Het is niet alleen een oppervlakte, een gladde oppervlakte waar je overheen kan strijken. Het is een wereld, een horizon, een verzameling van herinneringen, gesprekken, dromen en grapjes. Door die oppervlakte heen voel je de diepte van echte mensenlevens, de mensen die eraan hebben samengewerkt en de mensen die zich er in herkennen."

“Hoe is het nu…?”

Eén op de tien scholieren van twaalf tot en met zestien jaar woont samen met een langdurig zieke vader of moeder. Wonderlijk genoeg hoor je bijna nooit over wat dat voor kinderen betekent. Jongeren die meededen met de VerhalenKaravaan van het project Niet alleen ziek vertelden dat zij vooral met een goede vriend over de situatie thuis spraken. In dit artikel deel ik waarom zij thuis bijna geen ervaringen delen.

Niet alleen ziek

Niet alleen ziek is een podcast van stichting BMP waarin journalist Maarten Dallinga met vier moeders praat over de impact van een langdurige ziekte op het ouderschap en gezinsleven.

In Nederland hebben zo’n 8 miljoen mensen een chronische ziekte. Een deel van hen is ook vader of moeder van opgroeiende kinderen maar wonderlijk genoeg hoor je vrijwel nooit over wat dit voor hen betekent. In de vierdelige podcast Niet alleen ziek maak je kennis met Karen, Christel, Sonja en Marleen. Vier krachtige vrouwen die open vertellen over hun ziekte en schuldgevoel, het aanvaarden van de ziekte, communiceren en hoe zij hun toekomst zien.

Wandkleed onthulling Stadsdeelkantoor

Woensdag 23 november - de onthulling van het wandkleed dat is gemaakt door bewoners uit de Molenwijk. Het wandkleed is op reis, omdat de vaste plek in de bibliotheek door de verbouwing niet beschikbaar is. Maar ook om heel Noord te laten zien hoe de bewoners van de Molenwijk hun eigen verhalen met elkaar hebben gedeeld en dit verwerkt hebben in het wandkleed. Veelzijdinge verhalen uit alle culturren van mensen die allemaal in de Molenwijk wonen.
Esther Lagendijk en Canan Uyar onthulden het kleed in de openbare ruimte van stadsdeelkantoor Amsterdam Noord.

Podcast School des Levens

De podcasts van de Schooldeslevens070 zijn online op Instagram.

Veerkracht dat zit in de aderen van de Schilderswijk, het is de wijk waar ik ben geboren, de liefde voor mijn wijk komt uit mijn tenen!’ Younes en Yassine delen in deze eerste Podcast van School Des Levens hun liefde voor de Schilderswijk, delen hun levensverhalen, persoonlijk en krachtig en laten zien hoe krachtig een mens kan zijn om wijzer en veerkrachtiger altijd weer te herrijzen