Hierover wil ik wel praten …. maar hoe doe je dat?

Maandag 16 oktober start in de Haarlemmermeer het participatieve fotoproject:

Hierover wil ik wel praten …. maar hoe doe je dat?

Tijdens dit project maken ouders die langdurige ziek zijn en partners zelf foto’s en aan de hand daarvan gaan ze met elkaar in gesprek. Zij leren om met foto’s hun verhaal te vertellen en hun werk wordt onderdeel van een gezamenlijke expositie die op reis door Nederland gaat. Deze reis begint in de Haarlemmermeer.

Het project wordt begeleid door fotograaf Karijn Kakebeeke van Picture Bridge Foundation en Margreth Hoek, projectleider Niet alleen ziek en fotograaf.
We werken samen met Adamas, centrum voor leven met en na kanker en brancheorganisatie IPSO.
Het project is onderdeel van de pilot Niet alleen ziek – Haarlemmermeer en wordt mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer en ZonMW.

Hans Kamps 1952-2023

Ons bereikte het verdrietige nieuws dat Hans Kamps vrijdag 25 augustus na een kort ziekbed is overleden. Hij was in 2005/2006 lid van de Initiatiefgroep van het BMP project “Illegalen en Illegale arbeid’. En daarna was hij, tot begin 2010, een gewaardeerd bestuurslid. Hans was een veelzijdig mens met een niet aflatende werklust die van vele markten thuis was.

Özden Yalım overleden

Met verdriet informeren wij u over het overlijden van ons oud-bestuurslid en voorvechter van vrouwenrechten wereldwijd.

Özden Yalım

Kayseri 23/04/1946 – Amsterdam 30/07/2023

 

Wij wensen haar familie en dierbaren veel sterkte en zullen ons werk in haar geest voortzetten.

 

Bestuur en medewerkers stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (BMP)

De Molenwijk praat door elkaar

Vorig jaar in mei onthulden we met veel plezier het wandkleed dat bewoners van de Molenwijk maakten met steun van BMP en Framer Framed. Tijdens een drukke bijeenkomst in Bibliotheek vertelden de deelnemers aan het project De Molenwijk door Elkaar, hoe het maken van de lapjes ze door de eenzame coronatijd heen hielp. “Het is fijn als je weet dat je iets maakt dat deel uitmaakt van iets groters en borduren helpt tegen de stress, vertelde de Syrische Maison. Annie, die ruim dertig jaar in de wijk woont,  was heel erg blij dat haar idee om samen een wandkleed te maken zo goed had uitgepakt. Schrijver Chris Keulemans ging nog verder: "Dit wandkleed is niet plat. Het is diep. Het is niet alleen een oppervlakte, een gladde oppervlakte waar je overheen kan strijken. Het is een wereld, een horizon, een verzameling van herinneringen, gesprekken, dromen en grapjes. Door die oppervlakte heen voel je de diepte van echte mensenlevens, de mensen die eraan hebben samengewerkt en de mensen die zich er in herkennen."

Chili 50 jaar

11 september 2023 - Vandaag herdenken Chili en Chilenen over de hele wereld, en vrienden van Chili, de militaire staatsgreep tegen de democratische regering van Salvador Allende en het begin van de bloedige militaire dictatuur van Pinochet en zijn handlangers die 17 jaar duurde.

Onze oud-veldwerker van Ongekend Bijzonder, Juan Heinsohn Huala, post het volgende op Facebook


 

“Uiteindelijk stop je met eerlijk antwoord geven”

Hoe is het om samen kinderen groot te brengen terwijl je partner een langdurige ziekte heeft? Hoe is het om te merken dat alle aandacht naar de patiënt gaat en als je over jouw ervaringen vertelt niet begrepen wordt? Hierover praat Journalist Daan Hartgers met Carina Rooks naar aanleiding van de podcast Niet alleen ziek. Carina’s partner heeft chronische pijn. Toen bleek dat die pijn bleef, had niet alleen haar partner het moeilijk. Maar als Carina open en eerlijk haar verhaal vertelde, konden mensen daar niet naar luisteren. Sommigen werden zelfs boos. Niet vreemd dat ze stopte met eerlijk antwoord geven. Carina werkt mee aan de het vierde seizoen van de podcast Niet alleen ziek omdat ze gezien, gehoord en het liefst ook nog begrepen wil worden.

Luister naar het interview van Daan Hartgers met Carina Rooks in het programma de Lunchroom.

 

Via deze link kom je bij de podcast Niet alleen ziek.

podcast Niet alleen ziek

In het vierde seizoen van de podcast Niet alleen ziek van stichting BMP spreekt journalist Maarten Dallinga met Koos, Inja en Carina. Zij delen openhartig en eerlijk hun ervaringen, gevoelens en twijfels. In de medische wereld en daarbuiten worden zij vaak over het hoofd gezien. Dat maakt niet alleen eenzaam, partners raken overbelast omdat het ouderschap en de partnerrelatie onder druk staan.

“Hoe is het nu…?”

Eén op de tien scholieren van twaalf tot en met zestien jaar woont samen met een langdurig zieke vader of moeder. Wonderlijk genoeg hoor je bijna nooit over wat dat voor kinderen betekent. Jongeren die meededen met de VerhalenKaravaan van het project Niet alleen ziek vertelden dat zij vooral met een goede vriend over de situatie thuis spraken. In dit artikel deel ik waarom zij thuis bijna geen ervaringen delen.