Ik wil gezien, gehoord en begrepen worden

Klik op de afbeelding voor de trailer en aflevering 1 van seizoen 4 en alle vorige seizoenen

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een chronische ziekte zoals kanker, reuma, chronische pijn of diabetes. En een deel daarvan is óók vader of moeder en heeft een levenspartner. Hoe is het om partner te zijn van iemand die langdurig ziek is en samen kinderen groot te brengen? In het vierde seizoen van de podcast Niet alleen ziek van stichting BMP spreekt journalist Maarten Dallinga met Koos, Inja en Carina. Zij delen openhartig en eerlijk hun ervaringen, gevoelens en twijfels. In de medische wereld en daarbuiten worden zij vaak over het hoofd gezien. Dat maakt niet alleen eenzaam, partners raken overbelast omdat het ouderschap en de partnerrelatie onder druk staan.

De eerste aflevering van het vierde seizoen is nu te beluisteren via www.stichtingbmp.nl en podcastapps als Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en Stitcher. Abonneren is gratis.

De Molenwijk praat door elkaar

Vorig jaar in mei onthulden we met veel plezier het wandkleed dat bewoners van de Molenwijk maakten met steun van BMP en Framer Framed. Tijdens een drukke bijeenkomst in Bibliotheek vertelden de deelnemers aan het project De Molenwijk door Elkaar, hoe het maken van de lapjes ze door de eenzame coronatijd heen hielp. “Het is fijn als je weet dat je iets maakt dat deel uitmaakt van iets groters en borduren helpt tegen de stress, vertelde de Syrische Maison. Annie, die ruim dertig jaar in de wijk woont,  was heel erg blij dat haar idee om samen een wandkleed te maken zo goed had uitgepakt. Schrijver Chris Keulemans ging nog verder: "Dit wandkleed is niet plat. Het is diep. Het is niet alleen een oppervlakte, een gladde oppervlakte waar je overheen kan strijken. Het is een wereld, een horizon, een verzameling van herinneringen, gesprekken, dromen en grapjes. Door die oppervlakte heen voel je de diepte van echte mensenlevens, de mensen die eraan hebben samengewerkt en de mensen die zich er in herkennen."

“Hoe is het nu…?”

Eén op de tien scholieren van twaalf tot en met zestien jaar woont samen met een langdurig zieke vader of moeder. Wonderlijk genoeg hoor je bijna nooit over wat dat voor kinderen betekent. Jongeren die meededen met de VerhalenKaravaan van het project Niet alleen ziek vertelden dat zij vooral met een goede vriend over de situatie thuis spraken. In dit artikel deel ik waarom zij thuis bijna geen ervaringen delen.