De podcast vertelt ons verhaal

Auteur: 
Margreth Hoek

"Ik heb helemaal geen zin om over de ziekte te praten."

"Ik begrijp de ziekte zelf niet, hoe kan ik het anderen dan laten begrijpen?"

"Wij verwijzen mensen die iets verder van ons gezin staan naar de podcast als zij vragen: Hoe is dat nu.... leven met een ziekte? We willen niet elke keer ons verhaal vertellen. De podcast doet dat voor ons"

Deze citaten die ik hoorde tijdens een bijeenkomst van Sarcoidose.nl geven inzicht in de vermijdende stilte buiten gezinnen. Ouders hebben lang niet altijd zin om over de gevolgen van een langdurige ziekte te praten. De laatste opmerking vond ik interessant. Het is voor het eerst dat ik hoor dat de podcast Niet alleen ziek wordt gebruikt om mensen meer inzicht te geven over wat de impact van een langdurige ziekte is op het  gezinsleven. Het deed me denken aan het concept Snapkringen van ouderbegeleider Alice van der Pas. Een snapkring is een groep mensen die begrijpen wat er gaande is met een kind of in dit geval met een ouder en dit kunnen uitleggen aan anderen die iets verder weg van het gezin staan. Doel is zorgen voor meer begrip en solidariteit met ouders. Alice gunde elke ouder die in een afwijkende leefsituatie verkeerde zo’n snapkring.

De podcast lijkt deze functie te hebben. Hij wordt gebruikt om de vermijdende stilte rond het gezin te doorbreken zonder dat je zelf hoeft te vertellen. En het mooie is dat de podcast een inkijkje geeft in de ervaringen van de verschillende gezinsleden. In vier seizoenen delen vaders, moeders, partners en volwassen kinderen hun ervaringen. Zij kunnen anderen op de podcast wijzen als zij zelf even geen zin hebben om over de gevolgen van de ziekte te vertellen maar wel merken dat mensen geïnteresseerd zijn.