Zayana

Een sterke vrouw met discipline

Zayana is geboren en opgegroeid in Ghana. Zij komt uit een islamitisch gezin van 14 kinderen, waarvan zij de oudste is. Haar moeder was huisvrouw en haar vader boer. Zayana ging niet naar school, omdat zij haar moeder moest helpen bij huishoudelijke taken.


Wij leefden in armoede, maar waren dankbaar voor wat we hadden. Het maakt niet uit hoe je het hebt. Arm of rijk: je neemt genoegen met alles wat je hebt. Je bedankt God elke dag voor wat hij jou heeft geschonken. Wij waren niet de enige armen in Ghana. Heel veel mensen waren arm. De meesten onder hen droomden van een toekomst in het rijke Europa.

Als jonge vrouw trouwde ik met een zakenman. Wij kregen al snel onze eerste zoon. Toen hij één jaar was, emigreerden wij naar Nederland. Alles draaide toen om geld. Je kwam in Nederland gauw aan een baan en je verdiende veel meer dan in Ghana. In Nederland had ik het moeilijk, omdat ik werd gediscrimineerd vanwege mijn donkere huidskleur. lets wat ik nooit eerder heb meegemaakt. In Ghana draait alles om respect, het maakt niet uit wat voor huidskleur je hebt. In Nederland wordt daar gauw een onderscheid in gemaakt. Dat is heel erg. Je kan niet iemand van een andere afkomst anders behandelen, want als je hem of haar in zijn hart steekt, komt er ook rood bloed uit en geen groen, geel of paars bloed. Ik zeg altijd: respect is een kernwapen dat je ver kan brengen. Zonder respect zul je weinig bereiken in je leven.

Nadat ik van mijn tweede zoon beviel, scheidde ik van mijn man en verbrak ik het contact met hem. Mijn kinderen hebben ook geen contact meer met hem. Ondanks alle moeilijkheden heb ik doorgezet. Mijn vader heeft me als kind namelijk meegegeven dat Allah er altijd is om mijn gebeden te horen, dat ik geduld moet hebben en mijn vertrouwen in Allah moet stellen. Ik ben een sterke vrouw. Respect, discipline, geduld en geloof hebben mij staande gehouden in het leven. Daar ben ik trots op.