Het gesprek over ouderschap en langdurige ziekte gaat verder

Met trots presenteren we het eindverslag van het project Niet alleen ziek en kondigen we ook een vervolgproject in de Haarlemmermeer aan. Het is de volgende stap in het doorbreken van de kringen van stiltes rond ouderschap en langdurige ziekte. Het afgelopen jaar hebben we verschillende programma’s uitgevoerd met vaders, jongeren, levenspartners, inmiddels volwassen kinderen, vrijwilligers en professionals. Verhalen van moeders, vaders, inmiddels volwassen kinderen en binnenkort ook de partners zijn te beluisteren via de podcast Niet alleen ziek. Jongeren maakten animatiefilmpjes over hun ervaringen. Zo bieden zij mensen in een vergelijkbare situatie herkenning en erkenning. Deze verhalen maken de impact van een langdurige ziekte van een ouder op het gezinsleven zichtbaar.

Het eindverslag verheldert waarom binnen en buiten gezinnen weinig wordt gesproken. Het niet kunnen bevatten van de impact van de ziekte speelt hierin een belangrijke rol. Dat ieder gezinslid op een andere manier reageert, versterkt het onderlinge onbegrip, maar ook angsten, zorgen, verdriet en boosheid. Kortom, het vraagt het nodige van ouders om in deze situatie het gesprek te blijven voeren. Ouders, partners en kinderen willen gezien, gehoord en begrepen worden. Lotgenotencontact kan hier een belangrijke rol spelen, maar daarnaast hebben ouders specifieke ouderschap en opvoedvragen. In de medische wereld, bij opvoedondersteuning en mantelzorg moet daarom meer aandacht zijn voor gezinnen waar een ouder langdurig ziek is.   

Weten hoe je als gezin samen de impact van een ziekte van een ouder kunt verdragen, maakt gezinsrelaties en mensen sterker. Professionals willen graag bijdragen aan een open gesprekscultuur binnen en buiten gezinnen. In januari starten we samen met Adamas, centrum voor leven met en na kanker en IPSO met een pilot in de Haarlemmermeer. Doel is om de samenwerking tussen formele en informele steun te stimuleren en het gesprek over ouderschap en langdurige ziekte te stimuleren. En natuurlijk heeft een groep van ervaringsdeskundige ouders, partners en volwassen kinderen de lead bij deze pilot.

Het eindverslag is hier te lezen (of te downloaden):