Archief nieuws

Veertig Vrouwen om Nooit te Vergeten

De reizende tentoonstelling ‘Veertig vrouwen om nooit te vergeten’ over de geschiedenis van de Turkse en Marokkaanse vrouwenbeweging in Nederland, is vanaf 24 oktober – 12 november te zien bij St. Yasmin in Den Haag. Op vrijdag 8 november staat een event gepland, van 15 tot 17 uur. 

De tentoonstelling is nu nog te zien in Amsterdam (t/m 23 oktober) in Ru Paré

Een reizende tentoonstelling met twee video-installaties en textielkunst over de levensverhalen van vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Turkse en Marokkaanse vrouwenbeweging in Nederland. De tentoonstelling is onderdeel van het project ”De geschiedenis van de Turkse en Marokkaanse vrouwenbeweging in 40 verhalen”. 

 

Jacinta is ongeneeslijk ziek

Jacinta Noord en haar familie. © Annabel Oosteweeghel

‘We worden steeds hechter, maar moeten ook afscheid nemen’

In januari 2022 krijgt Jacinta (50) te horen dat haar ziekte ongeneeslijk is en ze niet lang meer te leven heeft. Het zet niet alleen haar leven op zijn kop, maar ook dat van haar partner Marcel en hun dochters Naomi en Abby, ze vertellen erover in weekendmagazine Mezza.

Doe ik het goed? Komt het goed?

“Ouderschap is een duik in het diepe en al helemaal als je langdurig ziek bent of wordt. We zouden het hier meer over moeten hebben.”

7 april is World Health Day. Dit jaar staat het recht op gezondheid centraal. Gezondheid wordt gezien als een individueel recht. Maar als individu zijn we onderdeel van families en gezinnen. Wat gebeurt er als je langdurig ziek bent of wordt en kinderen grootbrengt? De foto-expositie Doe ik het goed? Komt het goed? gemaakt door ouders met een langdurige ziekte geeft hier inzicht in. 

De huiskamer-expositie is te zien van 5 april tot 7 juni bij Adamas, centrum voor leven met en na kanker, Eugenie Prévinaireweg 61, 2151 BB  Nieuw-Vennep.

Openingstijden: maandag tot en met donderdag 9.30 -16.30 en de eerste vrijdag van de maand van 9.30-12.30
De expositie opent op vrijdag 5 april om 11.00.

Veertig vrouwen om nooit te vergeten: de Turkse en Marokkaanse vrouwenbeweging

 

Het oral history project waarbij veertig vrouwen worden geïnterviewd die maatschappelijk betrokken waren bij de Turkse en Marokkaanse vrouwenbewegingen vanaf de jaren 70 tot nu loopt t/m december 2024. Wie waren de vrouwen die opkwamen voor hun rechten als migrant én als vrouw? Hoe pakten zij dat aan? En wat waren hun idealen en dromen voor de toekomst? 

Subsidie voor Storianan Skondi di Karibe


Foto: Rose Mary Allen interviewt een vrouw op Curaçao in de jaren 80
Het Knooppunt Sprekende geschiedenis kreeg van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie sunsidie toegekend voor het project Storianan Skondi di Karibe (de Verborgen Verhalen van de Caraïben)

Dit project betreft het omvangrijke oral history materiaal dat Rose Mary Allen opnam in de jaren 80 en 90 met ouderen, (klein)kinderen van tot slaafgemaakten en migrerende gemeenschappen. Dit belangrijke bronmateriaal staat op verouderde cassettes en dreigt verloren te gaan als het niet snel gedigitaliseerd wordt.

Ouderschap en langdurige ziekte

Als het gaat om ouderschap en langdurige ziekte zoekt stichting BMP steeds naar creatieve manieren om woorden te zoeken. Zo schreef Janneke van Bockel het gedicht Wirwar voor de afsluitende conferentie Je bent niet alleen ziek, wij zijn er ook! Van dit gedicht zijn kaartjes gedrukt die tijdens die de deelnemers van de conferentie mee naar huis kregen.