Archief nieuws

Stichting BMP

Stichting BMP heeft in 38 jaar zo’n 55 projecten ontwikkeld en uitgevoerd. Al die afgeronde projecten zijn op deze website te vinden.

Vanaf 1 januari 2025 beperkt de stichting zich tot het mede mogelijk maken van het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis”. Dat doet BMP door partner te zijn in het consortium dat het bestuur vormt van het Knooppunt en door in ieder geval de komende 5 jaar het penvoerderschap van dit Knooppunt en de voorbeeldprojecten die het Knooppunt uitvoert, op zich te nemen.

Voor alle informatie over het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis” verwijzen we naar de website sprekendegeschiedenis.nl.

De website van stichting BMP zelf wordt alleen bijgehouden wat betreft de bestuurlijke activiteiten voor het Knooppunt.

Thema's en projecten

Een aantal van de thema's en projecten die stichting BMP heeft geëntameerd zijn of worden door organisaties en personen verder opgepakt en doorontwikkeld.

Hieronder een aantal voorbeelden:

Mantelzorg
Alle Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst (AMWAHT) is ontwikkeld door stichting BMP en in 2014 voor uitvoering overgedragen aan Movisie. In dit project worden migrantenvrouwen opgeleid om andere mantelzorgers te bereiken en te betrekken bij plaatselijke netwerken en lotgenotengroepen. De aanpak biedt verscheidene aanknopingspunten om binnen de Nederlandse zorg beter gebruik te maken van de kennis en de ervaring van deze mantelzorgers.
Voor meer informatie, zie Movisie en U-Centraal

Opvoeden
Opvoeden is een gesprek - Wijkacademies Opvoeden
Dream Support

Aanbieden Ongekend Bijzonder interviews Stadsarchief Amsterdam

Bij afronden hoort ook overdragen. Dinsdag 26 november overhandigden Frank von Meijenfeldt en Saskia Moerbeek 61 oral History interviews met vluchtelingen uit Amsterdam aan het Stadsarchief Amsterdam. Met transcripties, toestemmingsformulieren en de hele mikmak. Deze interviews werden door 5 veldwerkers van het project Ongekend Bijzonder gehouden tussen 2014 en 2016. Ze zijn toegankelijk gemaakt via DANS KNAW. Eerder doneerden we 61 interviews met Haagse vluchtelingen gehouden door weer andere veldwerkers, aan het Haags Gemeentearchief. Rotterdam en Utrecht volgen binnenkort.
#oralhistory #levensverhalen

Jacinta is ongeneeslijk ziek

Jacinta Noord en haar familie. © Annabel Oosteweeghel

‘We worden steeds hechter, maar moeten ook afscheid nemen’

In januari 2022 krijgt Jacinta (50) te horen dat haar ziekte ongeneeslijk is en ze niet lang meer te leven heeft. Het zet niet alleen haar leven op zijn kop, maar ook dat van haar partner Marcel en hun dochters Naomi en Abby, ze vertellen erover in weekendmagazine Mezza.