Programma Feestelijke opheffing BMP
dinsdag 26 november 2024
dinsdag 26 november 2024
zaterdag 31 augustus 2024
In januari 2022 krijgt Jacinta (50) te horen dat haar ziekte ongeneeslijk is en ze niet lang meer te leven heeft. Het zet niet alleen haar leven op zijn kop, maar ook dat van haar partner Marcel en hun dochters Naomi en Abby, ze vertellen erover in weekendmagazine Mezza.
donderdag 27 juni 2024
zaterdag 6 april 2024
vrijdag 5 april 2024
“Ouderschap is een duik in het diepe en al helemaal als je langdurig ziek bent of wordt. We zouden het hier meer over moeten hebben.”
7 april is World Health Day. Dit jaar staat het recht op gezondheid centraal. Gezondheid wordt gezien als een individueel recht. Maar als individu zijn we onderdeel van families en gezinnen. Wat gebeurt er als je langdurig ziek bent of wordt en kinderen grootbrengt? De foto-expositie Doe ik het goed? Komt het goed? gemaakt door ouders met een langdurige ziekte geeft hier inzicht in.
De huiskamer-expositie is te zien van 5 april tot 7 juni bij Adamas, centrum voor leven met en na kanker, Eugenie Prévinaireweg 61, 2151 BB Nieuw-Vennep.
Openingstijden: maandag tot en met donderdag 9.30 -16.30 en de eerste vrijdag van de maand van 9.30-12.30
De expositie opent op vrijdag 5 april om 11.00.
donderdag 7 maart 2024
Het oral history project waarbij veertig vrouwen worden geïnterviewd die maatschappelijk betrokken waren bij de Turkse en Marokkaanse vrouwenbewegingen vanaf de jaren 70 tot nu loopt t/m december 2024. Wie waren de vrouwen die opkwamen voor hun rechten als migrant én als vrouw? Hoe pakten zij dat aan? En wat waren hun idealen en dromen voor de toekomst?
maandag 29 januari 2024
Dit project betreft het omvangrijke oral history materiaal dat Rose Mary Allen opnam in de jaren 80 en 90 met ouderen, (klein)kinderen van tot slaafgemaakten en migrerende gemeenschappen. Dit belangrijke bronmateriaal staat op verouderde cassettes en dreigt verloren te gaan als het niet snel gedigitaliseerd wordt.
zondag 28 januari 2024
Het artikel De stiltes rond ziekte en ouderschap doorbreken zet de kwetsbare en krachtige verhalen op een rij die moeders, vaders, volwassen kinderen en partners delen in de Podcast Niet alleen ziek
woensdag 24 januari 2024
donderdag 14 december 2023
Als het gaat om ouderschap en langdurige ziekte zoekt stichting BMP steeds naar creatieve manieren om woorden te zoeken. Zo schreef Janneke van Bockel het gedicht Wirwar voor de afsluitende conferentie Je bent niet alleen ziek, wij zijn er ook! Van dit gedicht zijn kaartjes gedrukt die tijdens die de deelnemers van de conferentie mee naar huis kregen.
donderdag 14 december 2023
De pilot Niet alleen ziek in de Haarlemmermeer van stichting BMP is bezig om aandacht voor ouders met een langdurige ziekte, de partner en de kinderen in de Haarlemmermeer vanzelfsprekend te maken. De programmacommissie die bestaat uit ervaringsdeskundige ouders en partners hebben hierbij de lead. Uit de gesprekken met hen blijkt dat ouders goed zicht hebben op hun kinderen en dat zij net als de kinderen zich zorgen maken. Vader en moeders met een langdurige ziekte hebben opvoedpuzzels waarbij een solidaire samenleving nodig is om die te kunnen oplossen.
Zo weten ouders dat hun kinderen sneller volwassen worden. Hun kinderen maken zich zorgen over de gevolgen van de ziekte en willen dit lang niet altijd met de ouders bespreken. Ouders zoeken manieren om het gesprek binnen en buiten het gezin mogelijk te maken en de zorgzame stilte binnen het gezin te doorbreken.
De regels van de WMO zijn ouders een doorn in het oog. Zij willen hun kinderen niet belasten met extra zorg of huishoudelijke taken want de kinderen hebben al zoveel meer op hun bordje dan leeftijdsgenoten. Zij gunnen de kinderen tijd voor zichzelf en om hun eigen pad te gaan bewandelen.
Ouders weten dat hun kinderen veel onbegrip tegenkomen op school en bij leeftijdsgenoten. Zij zien dat dit effect heeft op het welbevinden van hun kinderen. Ook dit is een ouderlijke puzzel omdat het door de vermijdende stilte buitenshuis het voor de kinderen niet makkelijk is om leeftijdsgenoten te vinden die in een vergelijkbare situatie zitten waarmee zij hun ervaringen kunnen uitwisselen.
Niet alleen ziek stimuleert het gesprek over ouderschap en langdurig ziekte. Dit gesprek omvat meer dan informatie geven over de ziekte aan de kinderen. Het gaat onder meer over hoe je reageert op onzekerheid, onvoorspelbaarheid en verlies; inzicht hebben in hoe verschillend elk gezinslid daarop kan reageren en dat niet te veroordelen. Het gaat over de kunst van met elkaar in contact blijven.
Uitvinden met wie en waar je buiten het gezin kunt en wil praten is een belangrijke voorwaarde om het gesprek binnen gezinnen mogelijk te maken. Ouders, partners en de kinderen zijn geholpen met oprechte interesse voor de gevolgen van langdurige ziekte op het ouderschap van artsen, werkgevers, familie, vrienden, leerkrachten, mentoren en vrijwilligers.
donderdag 16 november 2023
"Ik voel me gevangen door de ziekte van mijn man. Mijn leven staat door de ziekte op pauze."
"Ik heb moeten leren dat de chronische pijn onze gezamenlijke vijand is, niet mijn man."
"Ik ben het afgelopen jaar gescheiden en doe er alles aan om het narratief van de zieke partner achter mij te laten."
"Nu we ouder worden, wordt de mantelzorg zwaarder. De mensen in ons netwerk worden ook ouder of vallen weg. Zo zijn de vrienden overleden waar mijn vrouw een week ging logeren zodat ik een keer in het jaar alleen op vakantie kon en bijtanken"
Dit zij citaten van vier van partners van een vader of moeder die samen kinderen grootbrengen. Hun verhalen worden niet vaak gedeeld want het is pijnlijk om dit onder woorden te brengen. Ook is het onveilig om te delen want er is veel onbegrip. Met Stichting BMP ben ik nu een paar jaar bezig met "Niet alleen ziek". Wat is de impact van een langdurige ziekte van een vader of moeder op de verschillende gezinsleden en hoe kunnen wij hen steunen? Een belangrijk thema is de partner zichtbaar maken. Dat dit nodig is, werd mij jaren geleden duidelijk gemaakt via een LinkedIn bericht door een ervaringsdeskundige moeder.
Wat maakt nu dat deze ouders zo onzichtbaar zijn en veel moeite moeten doen om steun te vinden voor zichzelf en voor hun kinderen?
In de medische wereld gaat de aandacht veelal uit naar de patiënt en is de blik zelden gericht op het gezinssysteem. Dit wordt gevoed vanuit financiële stromen waardoor het niet eenvoudig is om dit patroon te doorbreken.
De wereld van mantelzorg bereikt deze veelal jonge doelgroep niet. Deze ouders zien zichzelf niet als mantelzorgers en zij hebben hun handen meer dan vol met alle allen in de lucht houden. Veel partners die ik heb gesproken raken dan ook overbelast en dan valt de bal gezondheid en betaald werk op de grond.
Ook zet ziekte de partnerrelatie onder druk. Scheiding komt vaker voor bij ziekte blijkt uit de statistieken. Mijn indruk uit de gesprekken is dat er niet wordt gescheiden van de partner maar van de ziekte. Verschillende partners spraken met een psycholoog om te leren omgaan met de veranderde gezinssituatie, partnerrelatie en toekomstbeeld.
De verhalen van deze ouders zijn bijzonder interessant om onderzoek te doen naar mantelzorg. Zij laten zien hoe de complexiteit van het dagelijks leven van een ouder verveelvoudigd als een langdurige ziekte het gezin binnen walst.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat partners weer wat lucht en licht in hun leven ervaren? Ik denk aan een meer systemische blik in de gezondheidszorg en minder scheiding in de zorg voor het lichaam en de geest. Ook is het verbinden van de wereld van mantelzorg aan de medische wereld noodzakelijk omdat dat de plek is waar je (jonge) mantelzorgers vindt.
donderdag 16 november 2023
"Ik heb helemaal geen zin om over de ziekte te praten."
"Ik begrijp de ziekte zelf niet, hoe kan ik het anderen dan laten begrijpen?"
"Wij verwijzen mensen die iets verder van ons gezin staan naar de podcast als zij vragen: Hoe is dat nu.... leven met een ziekte? We willen niet elke keer ons verhaal vertellen. De podcast doet dat voor ons"
Deze citaten die ik hoorde tijdens een bijeenkomst van Sarcoidose.nl geven inzicht in de vermijdende stilte buiten gezinnen. Ouders hebben lang niet altijd zin om over de gevolgen van een langdurige ziekte te praten. De laatste opmerking vond ik interessant. Het is voor het eerst dat ik hoor dat de podcast Niet alleen ziek wordt gebruikt om mensen meer inzicht te geven over wat de impact van een langdurige ziekte is op het gezinsleven. Het deed me denken aan het concept Snapkringen van ouderbegeleider Alice van der Pas. Een snapkring is een groep mensen die begrijpen wat er gaande is met een kind of in dit geval met een ouder en dit kunnen uitleggen aan anderen die iets verder weg van het gezin staan. Doel is zorgen voor meer begrip en solidariteit met ouders. Alice gunde elke ouder die in een afwijkende leefsituatie verkeerde zo’n snapkring.
De podcast lijkt deze functie te hebben. Hij wordt gebruikt om de vermijdende stilte rond het gezin te doorbreken zonder dat je zelf hoeft te vertellen. En het mooie is dat de podcast een inkijkje geeft in de ervaringen van de verschillende gezinsleden. In vier seizoenen delen vaders, moeders, partners en volwassen kinderen hun ervaringen. Zij kunnen anderen op de podcast wijzen als zij zelf even geen zin hebben om over de gevolgen van de ziekte te vertellen maar wel merken dat mensen geïnteresseerd zijn.
donderdag 16 november 2023
Zorg voor jezelf… Hoe doe je dat als je partner ziek is en je kinderen groot brengt? Dat was het gespreksthema op 4 oktober bij Adamas. In het kader van de pilot Niet alleen ziek in de Haarlemmermeer die stichting BMP uitvoert, begeleidde ik het Ouderschapsspel. Bij het ouderschapsspel mogen ouders kaarten terugleggen als een vraag voor hen op dat moment niet past. Dat gebeurt regelmatig maar gisteren gebeurde dit met een blik op het gezicht die me opviel. Ik zat aan tafel met twee moeders. Hun partner heeft kanker en de behandeling daarvan bepaalt hun leven, zo vertelden zij.
Ze hebben beiden een baan en dat valt niet goed te combineren met samen naar het ziekenhuis gaan voor onderzoek en behandelingen, kinderen grootbrengen en je zorgen maken over de toekomst. Wat als hij er niet meer is...
De ene werkgever geeft voor de bezoeken aan het ziekenhuis buitengewoon verlof. Die denkt mee: Hoe kunnen we helpen en er voor zorgen dat deze vrouw niet opnieuw uitvalt? De werkgever is bereid om de kosten van het buitengewone verlof te dragen.
De andere moeder kan vrij krijgen en haalt die uren op een ander moment in. Vijfentwintig vakantiedagen zijn zo op met al die onderzoeken, behandelingen en operaties. De werkplek en het UWV bewegen niet mee met haar bijzondere leefsituatie. Ze snapt niet dat daar geen oog voor is. Ze doet enorm haar best maar krijgt steeds met andere managers en bedrijfsartsen te maken. Er is geen begrip of meedenken en dat geeft nog eens extra stress. Net op het moment dat ze weer meer uren wil gaan werken want ze wil niet worden afgekeurd.
Deze moeder beantwoordde de vraag: Van wie krijg je steun? Die steun is er en komt uit onverwachte hoek. En als iemand die altijd zorg geeft, vindt ze het bijzonder om te mogen ontvangen. Maar na anderhalf jaar kanker wordt het netwerk kleiner en ontstaat er meer onbegrip. Voor anderen gaat het leven gewoon door, maar voor haar wordt het niet meer gewoon. Het ongedwongen leven is er wel af.
De moeders begrijpen dit onbegrip wel want zij weten nog hoe het leven was voor de ziekte. En ze zouden dat leven graag terug hebben en weten dat dit niet meer terugkomt. Door het onbegrip vertellen ze steeds minder omdat het pijn doet als er geen ruimte is voor hun verhaal.
De moeder had de vraag: Wat wil je bereiken? teruggelegd. Op dit moment van haar leven kon ze niet verder kijken. Maar uit haar verhaal bleek wel dat ze verder keek en zich zorgen maakte over de financiële toekomst.
Ziekte veroorzaakt uitval van partners op het werk. Het is een belangrijk thema's in de gesprekken met de partners. En het maakt een wereld van verschil als werkgevers meedenken waardoor partners kunnen blijven werken en soms ook ander werk krijgen dat beter past bij hun situatie.
In het zorgbeleid wordt samenwerking tussen informele en formele zorg aangegrepen om de zorg betaalbaar en uitvoerbaar te houden. Bij de verdere vormgeving daarvan mogen de werkgevers en hun rol niet worden vergeten. Veel mantelzorgers en vrijwilligers hebben een betaalde baan.
Hoeveel ruimte is er op de werkvloer om er te kunnen zijn voor je zieke partner?
donderdag 16 november 2023
Met deze term refereert een moeder eraan dat haar man volgens de arts nog 10 tot 15 jaar te leven heeft. Dat is kort als je een jong gezin hebt. Hoe ga je om met een verdriet over een vroeg aangekondigde dood en het verdriet dat zich laag voor laag opbouwt?
Eerst het eigen verdriet over het eigen verlies van het toekomstperspectief van samen oud worden, daarboven het verdriet dat je je partner iets anders gunt en op een gegeven moment het verdriet van de jonge kinderen waarbij het kwartje is gevallen. Bij papa's ziekte hoort ook doodgaan. Je wil je kind dat verdriet besparen en duidelijke antwoorden kunnen geven terwijl die er niet zijn.
In mijn gesprekken met inmiddels volwassen kinderen spraken sommige ook over een lang uitgerekt dreigend verlies van hun vader of moeder dat soms jaren duurde. Hoe ga je daarmee om? Hoe vind je als gezin manieren om deze situatie te verdragen?
Het is geen makkelijk onderwerp, maar dat is geen reden om het gesprek hierover te vermijden. Hoe kunnen we bijdragen aan dit gesprek over ouderschap, langdurige ziekte en een beperkte houdbaarheidsdatum? Ik gun kinderen en ouders dat zij niet in eenzaamheid hun pad moeten vinden.
donderdag 16 november 2023
Een presentatie van hoe we in de Haarlemmermeer de samenwerking tussen formele en informele steun bevorderen en het gesprek over ouderschap en langdurige ziekte stimuleren. We starten met verhalen van ouders, partners en een dochter. Vervolgens kan je tijdens workshops meedenken over belangrijk thema’s. We sluiten af met het delen van de bevindingen.
dinsdag 24 oktober 2023
Vrijdag 20 oktober presenteerde de bewoners van de Molenwijk in Amsterdam Noord een bijzonder kunstwerk in de OBA Molenwijk.
Het project De Molenwijk door elkaar van Stichting BMP en Framer Framed, maakt kunstwerken voor de buurt. Eerder maakten de groep een wandkleed. Nu een reuzen paddenstoel. De paddenstoel staat voor: hergebruik van materialen; het besef dat lezen de weg naar vrijheid en ontwikkeling is en verbondenheid tussen generaties en culturen.
zaterdag 21 oktober 2023
Maandag 16 oktober start in de Haarlemmermeer het participatieve fotoproject:
Hierover wil ik wel praten …. maar hoe doe je dat?
Tijdens dit project maken ouders die langdurige ziek zijn en partners zelf foto’s en aan de hand daarvan gaan ze met elkaar in gesprek. Zij leren om met foto’s hun verhaal te vertellen en hun werk wordt onderdeel van een gezamenlijke expositie die op reis door Nederland gaat. Deze reis begint in de Haarlemmermeer.
donderdag 14 september 2023
11 september 2023 - Vandaag herdenken Chili en Chilenen over de hele wereld, en vrienden van Chili, de militaire staatsgreep tegen de democratische regering van Salvador Allende en het begin van de bloedige militaire dictatuur van Pinochet en zijn handlangers die 17 jaar duurde.
Onze oud-veldwerker van Ongekend Bijzonder, Juan Heinsohn Huala, post het volgende op Facebook
maandag 11 september 2023
Ons bereikte het verdrietige nieuws dat Hans Kamps vrijdag 25 augustus na een kort ziekbed is overleden. Hij was in 2005/2006 lid van de Initiatiefgroep van het BMP project “Illegalen en Illegale arbeid’. En daarna was hij, tot begin 2010, een gewaardeerd bestuurslid. Hans was een veelzijdig mens met een niet aflatende werklust die van vele markten thuis was.
donderdag 31 augustus 2023
Afgelopen weken is er druk gewerkt aan het kunstwerk dat de groep "Molenwijk door elkaar" aan het maken is.
Foto's van het maakproces laten een glimp zien van wat het uiteindelijk gaat worden ...
donderdag 31 augustus 2023
Met verdriet informeren wij u over het overlijden van ons oud-bestuurslid en voorvechter van vrouwenrechten wereldwijd.
Kayseri 23/04/1946 – Amsterdam 30/07/2023
Wij wensen haar familie en dierbaren veel sterkte en zullen ons werk in haar geest voortzetten.
Bestuur en medewerkers stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (BMP)
donderdag 3 augustus 2023
vrijdag 2 juni 2023
11 mei 2023 - Na een grondige verbouwing is OBA Molenwijk weer open! Op 11 mei werd de heropening feestelijk gevierd samen met Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs,
Van 13.00 uur tot 17.30 uur organiseert de OBA een boordevol programma met en voor de buurt.
donderdag 11 mei 2023
Bossche jongeren slaan handen ineen voor gloednieuw festival op de Tramkade.
School Des Levens Den Bosch kondigt met trots de lancering aan van het DIY Festival. Het is een gloednieuw festival geheel georganiseerd door jongeren met hun eigen concepten, Do It Yourself! Het festival vindt plaats op 13 mei op de Tramkade in Den Bosch.
Lees het volledige artikel op klankgat.online
donderdag 20 april 2023
Zondag 19 maart 2023 - Met op het hoogtepunt wel honderd mensen van jong tot oud vierden met elkaar het begin van de lente in de Molenwijk in Amsterdam. Voor de Afghaanse, Iraanse en Koerdische buurtbewoners begint 21 maart het nieuwe jaar: Noroez.
Met een parade met muziek lopend door de buurt werd de lente feestelijk ingeluid. Aangekomen bij de Werkplaats Molenwijk van Framer Framed was er heerlijke Harira soep en allerlei lekkernijen uit verschillende landen. Zo was het een feest van een nieuw begin en een feest van de verschillende culturen. Een optreden van de Koerdische broers Goran zorgde voor een prachtige afsluiting met liederen in het Arabisch, Turks, Koerdisch en het Farsi.
Wordt dit een nieuwe traditie in de Molenwijk?
Zie ook: Nieuwsbrief FramerFramed
woensdag 22 maart 2023
Zondag 19 maart van 13.00 - 17.00 u. vieren we in de Molenwijk het begin van de lente met een parade en een lentefeest.
Iedereeen is welkom bij de Werkplaats Molenwijk, Molenaarsweg 3.
We komen samen om te eten, zingen en te genieten van muziek.
We vieren de lente en we vieren het Afgaanse, Perziche en Koerdische Noroez.
maandag 13 maart 2023
Hoe is het om samen kinderen groot te brengen terwijl je partner een langdurige ziekte heeft? Hoe is het om te merken dat alle aandacht naar de patiënt gaat en als je over jouw ervaringen vertelt niet begrepen wordt? Hierover praat Journalist Daan Hartgers met Carina Rooks naar aanleiding van de podcast Niet alleen ziek. Carina’s partner heeft chronische pijn. Toen bleek dat die pijn bleef, had niet alleen haar partner het moeilijk. Maar als Carina open en eerlijk haar verhaal vertelde, konden mensen daar niet naar luisteren. Sommigen werden zelfs boos. Niet vreemd dat ze stopte met eerlijk antwoord geven. Carina werkt mee aan de het vierde seizoen van de podcast Niet alleen ziek omdat ze gezien, gehoord en het liefst ook nog begrepen wil worden.
Luister naar het interview van Daan Hartgers met Carina Rooks in het programma de Lunchroom.
Via deze link kom je bij de podcast Niet alleen ziek.
In het vierde seizoen van de podcast Niet alleen ziek van stichting BMP spreekt journalist Maarten Dallinga met Koos, Inja en Carina. Zij delen openhartig en eerlijk hun ervaringen, gevoelens en twijfels. In de medische wereld en daarbuiten worden zij vaak over het hoofd gezien. Dat maakt niet alleen eenzaam, partners raken overbelast omdat het ouderschap en de partnerrelatie onder druk staan.
donderdag 2 februari 2023
Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een chronische ziekte zoals kanker, reuma, chronische pijn of diabetes. En een deel daarvan is óók vader of moeder en heeft een levenspartner. Hoe is het om partner te zijn van iemand die langdurig ziek is en samen kinderen groot te brengen? In het vierde seizoen van de podcast Niet alleen ziek van stichting BMP spreekt journalist Maarten Dallinga met Koos, Inja en Carina. Zij delen openhartig en eerlijk hun ervaringen, gevoelens en twijfels. In de medische wereld en daarbuiten worden zij vaak over het hoofd gezien. Dat maakt niet alleen eenzaam, partners raken overbelast omdat het ouderschap en de partnerrelatie onder druk staan.
De tweede aflevering van het vierde seizoen gaat over opvoedvragen en dilemma’s: Wat vertel je je kinderen wel, wat vertel je niet? Is het beter om dingen te verzwijgen en ze zo te beschermen, of is het juist beter om zoveel mogelijk te delen? Je kunt deze aflevering nu beluisteren via www.stichtingbmp.nl en podcastapps als Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en Stitcher. Abonneren is gratis.
maandag 30 januari 2023
Christine Huynh is een van onze veldwerkers van het project Specially Unknown, die in Parijs interviews hield met Teochew-sprekende Cambodjanen van de eerste generatie. Zij is mede-organisator van de eerste editie van het evenement "Festival du Printemps" (Lentefeest) om het nieuwe maanjaar te vieren. Het evenement vindt plaats in het weekend van 4-5 februari in het 13e arrondissement van Parijs (Chinatown).
maandag 30 januari 2023
Met trots presenteren we het eindverslag van het project Niet alleen ziek en kondigen we ook een vervolgproject in de Haarlemmermeer aan. Het is de volgende stap in het doorbreken van de kringen van stiltes rond ouderschap en langdurige ziekte. Het afgelopen jaar hebben we verschillende programma’s uitgevoerd met vaders, jongeren, levenspartners, inmiddels volwassen kinderen, vrijwilligers en professionals. Verhalen van moeders, vaders, inmiddels volwassen kinderen en binnenkort ook de partners zijn te beluisteren via de podcast Niet alleen ziek. Jongeren maakten animatiefilmpjes over hun ervaringen. Zo bieden zij mensen in een vergelijkbare situatie herkenning en erkenning. Deze verhalen maken de impact van een langdurige ziekte van een ouder op het gezinsleven zichtbaar.
dinsdag 13 december 2022
De mini expo over vrijheid die gemaakt is door jongeren en vluchtelingen uit Den Haag is nu ook online te bekijken op onze website! ‘Mijn vrijheid – jouw vrijheid’ is de digitale en blijvende variant van de gelijknamige, tijdelijke expositie die heel de maand november te zien was bij Beeld en Geluid in Den Haag.
donderdag 24 november 2022
Woensdag 23 november - de onthulling van het wandkleed dat is gemaakt door bewoners uit de Molenwijk. Het wandkleed is op reis, omdat de vaste plek in de bibliotheek door de verbouwing niet beschikbaar is. Maar ook om heel Noord te laten zien hoe de bewoners van de Molenwijk hun eigen verhalen met elkaar hebben gedeeld en dit verwerkt hebben in het wandkleed. Veelzijdinge verhalen uit alle culturen van mensen die allemaal in de Molenwijk wonen.
Esther Lagendijk en Canan Uyar onthulden het kleed in de openbare ruimte van stadsdeelkantoor Amsterdam Noord.
woensdag 23 november 2022
Vorig jaar in mei onthulden we met veel plezier het wandkleed dat bewoners van de Molenwijk maakten met steun van BMP en Framer Framed. Tijdens een drukke bijeenkomst in Bibliotheek vertelden de deelnemers aan het project De Molenwijk door Elkaar, hoe het maken van de lapjes ze door de eenzame coronatijd heen hielp. “Het is fijn als je weet dat je iets maakt dat deel uitmaakt van iets groters en borduren helpt tegen de stress, vertelde de Syrische Maison. Annie, die ruim dertig jaar in de wijk woont, was heel erg blij dat haar idee om samen een wandkleed te maken zo goed had uitgepakt. Schrijver Chris Keulemans ging nog verder: "Dit wandkleed is niet plat. Het is diep. Het is niet alleen een oppervlakte, een gladde oppervlakte waar je overheen kan strijken. Het is een wereld, een horizon, een verzameling van herinneringen, gesprekken, dromen en grapjes. Door die oppervlakte heen voel je de diepte van echte mensenlevens, de mensen die eraan hebben samengewerkt en de mensen die zich er in herkennen."
dinsdag 22 november 2022
dinsdag 20 september 2022
↑ Klik hierboven om alle afleveringen te luisteren ↑
Eén op de tien scholieren van twaalf tot en met zestien jaar woont samen met een langdurig zieke vader of moeder. Wonderlijk genoeg hoor je bijna nooit over wat dat voor kinderen betekent. Voor het derde seizoen van de podcast Niet alleen ziek van stichting BMP sprak journalist Maarten Dallinga met Tessa (23) Martijn (28) en Anne-Frieda (41) over hun ervaringen. Hoe is het om op te groeien met een chronisch zieke vader of moeder? Hoe beïnvloedt dat je leven? En praten zij hierover met hun ouders? Eerder heeft hij al met moeders en vaders gesproken over de impact van een langdurige ziekte op het gezinsleven en hun rol als ouder. Het derde seizoen van de PODCAST NIET ALLEEN ZIEK is vanaf 19 september 2022 te beluisteren via stichtingbmp.nl en podcastapps als Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en Stitcher. Abonneren is gratis.
donderdag 15 september 2022
De impact van een langdurige ziekte van een moeder of vader op het gezinsleven wordt onderschat. Margreth Hoek pleit ervoor deze ouders meer aandacht en ondersteuning te geven bij hun ouderschap.
Artikel verschenen in: Sociale vraagstukken
maandag 12 september 2022
Op 28 oktober 2022 organiseren we vanuit ‘Sprekende geschiedenis’ een interactief symposium met als thema ‘Oral History voor iedereen’. Verwacht interessante sprekers en workshops die inspireren met (lokale) verhalen, ingaan op het belang en gebruik van oral history, maar ook stilstaan bij wat oral history nu eigenlijk inhoudt en hoe je bijvoorbeeld materiaal bewaart en vastlegt.
woensdag 31 augustus 2022
‘Sprekende geschiedenis’ is per direct op zoek naar een junior communicatiemedewerker voor 20 uur in de week.
“Sprekende geschiedenis” is hét knooppunt van organisaties en mensen die zich met Oral History bezighouden met als doel om mondelinge geschiedenis in al zijn facetten te bevorderen. Dit doen we door samen te werken met musea, archieven, universiteiten én maatschappelijke initiatieven te stimuleren. Het Knooppunt ‘Sprekende geschiedenis’ is een initiatief van Stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (BMP) en diverse partners.
Een centrale rol speelt de website ‘Sprekende geschiedenis’ waar bestaande en nieuwe collecties van persoonlijke verhalen en getuigenissen van inwoners van Nederland en Vlaanderen zichtbaar, toegankelijk en doorzoekbaar worden gemaakt. Ook worden tools aangeboden om zelf aan de slag te gaan met oral history.
Ben jij een startende communicatieprofessional die op zoek is naar een baan in een maatschappelijk relevante sector waarin je veel vrijheid krijgt om je eigen stempel te drukken? Vind je het bovendien leuk om met content, social media en geschiedenis bezig te zijn? Lees dan snel verder.
dinsdag 30 augustus 2022
Patiëntenfederatie Nederland besteedt aandacht aan chronisch ziek zijn en ouderschap.
Een interview met Koert, die meedeed aan ons project Niet alleen ziek is geinterviewd voor de website Mijnkwaliteitvanleven.nl.
Het artikel is hier te lezen.
maandag 8 augustus 2022
Jongeren maakten animatiefilmpjes over hun eigen ervaringen in de VerhalenKaravaan voor jongeren van het project Niet alleen ziek. Als een vader of moeder langdurig ziek wordt, verandert er veel thuis. Elk gezinslid reageert anders, maar hierover met elkaar in gesprek gaan, lukt niet altijd. Met een goede vriend of vriendin praten over de ervaringen en de emoties helpt de jongeren.
Stichting BMP heeft de VerhalenKarvaan voor jongeren georganiseerd met Josien Groot, GZ - psycholoog kind en Jeugd bij het OLVG en Ingeborg Douwes Centrum. Hoogt on Tour verzorgde de animatieworkshop.
Animatiefilmpjes Niet alleen ziek
woensdag 13 juli 2022
Eén op de tien scholieren van twaalf tot en met zestien jaar woont samen met een langdurig zieke vader of moeder. Wonderlijk genoeg hoor je bijna nooit over wat dat voor kinderen betekent. Jongeren die meededen met de VerhalenKaravaan van het project Niet alleen ziek vertelden dat zij vooral met een goede vriend over de situatie thuis spraken. In dit artikel deel ik waarom zij thuis bijna geen ervaringen delen.
zaterdag 9 juli 2022
Patiëntenfederatie Nederland besteedt aandacht aan chronisch ziek zijn en ouderschap.
Een interview met Sonja, die meedeed aan ons project Niet alleen ziek is geinterviewd voor de website Mijnkwaliteitvanleven.nl.
Het artikel is hier te lezen.
woensdag 29 juni 2022
Utrecht, 26 juni 2022 - Vandaag was de afscheidspicknick van de Wijkacademie Stromend Overvecht. Een middag vol getuigenissen over wat de Wijkacademie voor de dames betekend heeft. Wat overblijft is een groep vrouwen die elkaar vertrouwd en steunt en allerlei onderwerpen bespreekt. Nu en in toekomst, met eigen ideeën en opleidingen en gezamenlijke plannen.
woensdag 29 juni 2022
Utrecht, 24 juni 2022 - Vandaag hebben we de training in de methode van de VerhalenKaravaan voor vrijwilligers van Al Amal in Utrecht Overvecht afgesloten. Wat een mooie groep vrouwen. Leergierig en enthousiast. Zij gaan na de zomer gesprekken voeren met ouders die langdurig ziek zijn. Over de impact van de ziekte op de verschillende gezinsleden en vooral over hun wensen voor de toekomst.
Het project Niet alleen ziek krijgt een steeds groter bereik.
woensdag 29 juni 2022
juni 2022 - De actie voor een verblijfsvergunning voor Gunel die al 13 jaar in Nederland woont heeft succes gehad! Haar man en kinderen hebben een Nederlands paspoort. Maar zij kreeg geen verblijfsvergunning. Maar nu, na eindeloos veel rechtszaken en gesprekken voeren en documenten aanleveren is het gelukt. Günel mag blijven!
maandag 13 juni 2022
Niet alleen ziek is een PODCAST van stichting BMP waarin journalist Maarten Dallinga met ouders praat over de impact van een langdurige ziekte op het ouderschap en gezinsleven. Tijdens het eerste seizoen sprak hij met vier moeders en in het tweede seizoen vertellen drie vaders hun verhaal.
Niet alleen ziek is Podcast van de week in de VARAgids
en wordt getipt in de NRC Podcastclub
woensdag 1 juni 2022
donderdag 19 mei 2022
donderdag 19 mei 2022
19 mei 2022 - De Molenwijk, Amsterdam Noord.
"Dit wandkleed is niet plat. Het is diep. Het is niet alleen een oppervlakte, een gladde oppervlakte waar je overheen kan strijken. Het is een wereld, een horizon, een verzameling van herinneringen, gesprekken, dromen en grapjes. Door die oppervlakte heen voel je de diepte van echte mensenlevens, de mensen die eraan hebben samengewerkt en de mensen die zich er in herkennen."
Zo begint Chris Keulemans zijn toespraak na de onthulling van het Wijkwandkleed van het project "De Molenwijk door elkaar". Een project waarin buurtbewoners samenwerkten met stichting BMP en Framer Framed.
donderdag 19 mei 2022
woensdag 27 april 2022
"Ik ben de enige die de ziekte echt begrijpt." Deze opmerking van een vader met een langdurige ziekte tijdens de laatste bijeenkomst van de VerhalenKaravaan voor vaders blijft hangen. De online VerhalenKaravaan biedt vaders de ruimte om samen hun verhaal te ontdekken. Dat is nodig omdat zij eigenlijk met niemand over de impact van de ziekte op hun vaderschap praten. In dit blog deel ik hun overwegingen om buitenshuis veelal te zwijgen.
woensdag 16 maart 2022
Het voortgangsbericht van het project Niet alleen ziek is verschenen. In dit voortgangsbericht doen we verslag van het eerste half jaar van het project en kijken we vooruit naar de komende periode. U kunt lezen over de VerhalenKaravanen voor vaders, jongeren en partners; interviews met inmiddels volwassen dochters en zonen en de training voor vrijwilligers in de methode van de VerhalenKaravaan. Tot slot vertellen we hoe we het onderwerp langdurige ziekte en ouderschap op de maatschappelijke agenda willen plaatsen en hiervoor binnen de gezondheidszorg en opvoedondersteuning aandacht willen vragen.
Het voortgangsbericht is hier als pdf te lezen en te downloaden:
woensdag 16 maart 2022
22 maart 10.00 tot 12.00 uur in Buurtcentrum de Dreef
In Overvecht bestaat een grote behoefte onder ouders om met elkaar te praten over lastige opvoedthema’s. Acht vrouwen volgden de afgelopen maanden het train-de-trainer programma Weerbaar Opvoeden. Deze training werd georganiseerd door de Wijkacademie Stromend Overvecht en gegeven door Jamila Achahchah van Movisie.
Op 22 maart presenteren zij zichzelf aan organisaties uit Overvecht die met ouders werken. Om een beeld te geven van hun manier van werken geven ze op die ochtend een workshop.
woensdag 9 maart 2022
Hoe kun je oral history als methode inzetten om levensverhalen en getuigenissen van mensen over historische gebeurtenissen zorgvuldig vast te leggen? Wat is de meerwaarde ervan voor de erfgoedsector? Over deze vragen gaat de workshopserie ‘Oral history en erfgoed’ op vrijdag 18 maart en 15 april, georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met Sprekende Geschiedenis.
maandag 7 maart 2022
School des Levens maakt kans op € 25.000,- en een Appeltje van Oranje.
Met dit geld kan School des Levens nóg meer jongeren een gave ontwikkeling bieden. Want hun missie is álle jongeren gelijke kansen bieden, dit verdienen ze.
Om School des Levens te helpen stem je via: https://www.appeltjevanoranje.nl/projecten/school-des-levens
Jouw stem dóet ertoe!
Meer weten over School des Levens ga naar schooldeslevens.nl
woensdag 12 januari 2022
Op 28 januari vond van 14.00 tot 16.00 uur de Kick-off bijeenkomst plaats van het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis”.
Deze Kick-off bijeenkomst werd georganiseerd om:
Tijdens de bijeenkomst vond een rondetafelgesprek plaats met deskundigen van verschillende disciplines. Zij spraken met elkaar en met het publiek over de stand van zaken m.b.t oral history, hun toekomstverwachtingen en wenselijke ontwikkelingen op dit gebied.
woensdag 29 december 2021
Opgroeien in een gezin met een langdurig lichamelijk zieke vader of moeder. Het is een onderwerp waarover eigenlijk alleen met direct betrokkenen wordt gesproken. Niet omdat het een taboe is maar omdat het onderwerp omgeven is met onbekendheid en onbegrip. Het project Niet alleen ziek wil deze onbekendheid doorbreken. Daarom houden we interviews met inmiddels volwassen zonen en dochters. Wil je terugblikken en jouw ervaringen delen? Mail dan naar:
woensdag 8 december 2021
Goed nieuws. Een tijdje geleden zijn we een petitie gestart voor Günel. Zij komt uit Azerbeidzjan en is actief lid van de kerngroep van de Wijkacademie Stromend Overvecht. Ze vecht al 12 jaar voor een verblijfsvergunning. Haar man en kinderen hebben inmiddels de Nederlandse nationaliteit. Maar haar weigert de IND iedere keer een verblijfstitel omdat ze niet genoeg haar best zou hebben gedaan om aan te tonen wat haar identiteit en nationaliteit is. Maar nu is er goed nieuws.
maandag 6 december 2021
“Als iedereen zegt, een vader of moeder die chronisch ziek is, dat betekent wel veel voor het gezin, dan hebben ze nog maar een minuscuul deeltje te pakken van wat dat echt betekent” In dit blog deel ik het verhaal van een volwassen dochter. In het kader van het project Niet alleen ziek blikte ze tijdens een interview terug op haar thuissituatie, opgroeien in een gezin met een vader of moeder die langdurig ziek is.
donderdag 2 december 2021
Knooppunt Oral history Sprekende geschiedenis heeft het initiatief genomen om rond het begrip Vrijheid, een koppeling te maken tussen verschillende oral history collecties. Opzet is dat interviews uit de collecties van het NIOD, het Nederlands Veteranen Instituut, het project Ongekend Bijzonder en een nog te bepalen Haagse interviewcollectie doorzoekbaar worden gemaakt op de betekenis die mensen aan het begrip vrijheid geven.
donderdag 2 december 2021
dinsdag 9 november 2021
In de week van kinderrechten organiseert het Stagehuis Schilderswijk met andere partners een evenement op het Teniersplantsoen! Het evenement start 17 november om 12:30 uur. Middels een strippenkaart kunnen kinderen langs diverse tenten om deel te nemen aan leerzame activiteiten over rechten van kinderen. Deze middag zal ook Little Amal langskomen, een levensechte pop van 3,5 meter!
vrijdag 5 november 2021
Günel is actief lid van de kerngroep van de Wijkacademie Stromend Overvecht in Utrecht. Zij komt uit Azerbeidjan en woont al 12 jaar hier. Haar man en 2 kinderen van 8 en 10 jaar hebben de Nederlandse nationaliteit. Maar zij krijgt geen verblijfsvergunning. De IND gelooft niet dat zij is wie ze is. Zelfs een DNA test die aantoont dat zij de moeder van haar kinderen is wordt in twijfel getrokken.
Stichting BMP en ouders uit Overvecht en daarbuiten eisen dat Günel in Nederland mag blijven.
Ben jij het met ons eens? Onderteken dan deze petitie:
donderdag 21 oktober 2021
Broodjes smeren, koken, werken, helpen met huiswerk maken. Allemaal voorbeelden van ouderlijke taken. Vaak spreekt dit voor zich, maar zo belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Want iedere ouder wil het beste voor zijn/haar kind.
Om hier bij stil te staan vond in september de manifestatie Ouders van betekenis plaats in #Overvecht. Een dag vol gesprekken over opvoeden, workshops, kinderactiviteiten en muziek. Bekijk de video voor een kleine impressie van de dag
https://www.linkedin.com/posts/activity-6851771748023590912-7sES
donderdag 7 oktober 2021
In de Week tegen de eenzaamheid wil ik aandacht vragen voor de vaders en moeders met een chronische ziekte en de pilottraining De VerhalenKaravaan die stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie samen met acht vrijwilligers van de patiëntenvereniging Sarcoïdose.nl heeft ontwikkeld. De gespreksmethode de VerhalenKaravaan is vorig jaar ontstaan tijdens de eerste lockdown. Samen met moeders is een online aanbod ontwikkeld dat goed aansluit bij de wensen en mogelijkheden van ouders met een langdurige ziekte. In de eigen huiskamer kunnen zij met anderen in een vergelijkbare situatie praten over de impact van de ziekte op het ouderschap en het gezinsleven. En dat is nodig.
In Nederland hebben ongeveer 8 miljoen mensen een chronische ziekte. Daar zijn ook veel vaders en moeders onder, maar over de impact van een langdurige ziekte als reuma, kanker, MS of sarcoïdose op het opvoeden en ouderschap hoor je weinig. Ook bij het onderwerp eenzaamheid is er nog weinig aandacht voor jonge mensen met kinderen die hun leven anders moeten vormgeven. Deze stilte bestaat uit verschillende in verschillende kringen. Zo is het binnen gezinnen zorgzaam stil omdat ouders, partners en kinderen niet goed weten hoe het gesprek te beginnen én omdat zij elkaar niet willen belasten.
woensdag 6 oktober 2021
De podcasts van de Schooldeslevens070 zijn online op Instagram.
Veerkracht dat zit in de aderen van de Schilderswijk, het is de wijk waar ik ben geboren, de liefde voor mijn wijk komt uit mijn tenen!’ Younes en Yassine delen in deze eerste Podcast van School Des Levens hun liefde voor de Schilderswijk, delen hun levensverhalen, persoonlijk en krachtig en laten zien hoe krachtig een mens kan zijn om wijzer en veerkrachtiger altijd weer te herrijzen
dinsdag 5 oktober 2021
Maandagavond 4 oktober. Dat was een volle bak bij de wandkleed groep van project De Molenwijk door elkaar. Enthousiaste mensen uit Syrië, Irak, Marokko, Afghanistan en Eritrea maakten hun eerste tekeningen voor een gezamenlijk wandkleed. Het middelpunt was Annie van 87 jaar. Zij vertelde over een oecumenisch wandkleed dat ze 27 jaar geleden met drie kerken in Noord maakten.
Tijdens het opruimen van haar flat tijdens corona, kwam ze een mapje over dat project van toen tegen. Ze wilde graag in de tijd van nu een nieuw wandkleed maken met alle culturen uit de Molenwijk. Zo ver zijn we nog niet, maar we zijn een eind op streek!
dinsdag 5 oktober 2021
Op zaterdag 11 september vond in en om Buurtcentrum De Dreef in Overvecht de Manifestatie Ouders van Betekenis plaats. Er was een veelzijdig programma. Op het podium werden creatieve producten gepresenteerd, gemaakt door ouders uit de wijk.
Moeders van de Wijkacademie Stromend Overvecht maakten een grote duizendpoot. De Duizendpoot die door de kinderen Bastiaan is gedoopt, staat symbool staat voor de vele taken die moeders vervullen. Deze reuzen knuffel, die door kinderen verder is versierd, doen de moeders cadeau aan de bibliotheek in Overvecht.
maandag 13 september 2021
In mei en juni dit jaar vonden de workshops van het project Thuis in de Molenwijk plaats in Werkplaats Molenwijk. Aan de hand van verschillende opdrachten gingen nieuwkomers uit de wijk op pad met de camera van hun smartphones om vast te leggen hoe ze hun weg vinden in de Molenwijk en daarbuiten, met als resultaat een unieke verzameling foto’s en verhalen die in de tentoonstelling te bezichtigen zijn.
maandag 6 september 2021
XS4all is gestopt als hosting provider. De hosting van de website van stichting BMP is daarom vanaf augustus 2021 niet meer bij XS4ALL.nl ondergebracht.
Per 1 september vervallen alle email-adressen van stichting BMP eindigend op @xs4all.nl .
Alle email-adressen eindigend op @stichtingbmp.nl blijven gewoon geldend.
maandag 16 augustus 2021
Op zaterdag 11 september van 13.00 – 17.00 organiseert de Wijkacademie Stromend Overvecht samen met andere groepen actieve ouders de Manifestatie Ouders van betekenis in en om Buurtcentrum De Dreef, Schooneggendreef 27c.
dinsdag 6 juli 2021
25 juni 2021 - Vanaf vandaag is de nieuwe oral history website Sprekende geschiedenis in de lucht. Deze website is onderdeel van het Nationaal Knooppunt Oral History Sprekende geschiedenis dat we als stichting BMP samen met diverse partners en steun van het Mondriaan Fonds aan het ontwikkelen zijn.
De website is tot stand gekomen met steun van het Bankgiro Loterij Fonds. Het technisch ontwerp en de vormgeving zijn van Wijstudio.
Wij hopen dat deze website nuttig is voor iedereen die zich op een of andere manier met oral history in Nederland bezighoudt.
woensdag 30 juni 2021
Als stichting BMP krijgen we regelmatig verzoeken van musea en andere erfgoedorganisaties om cursussen oral history te verzorgen. Daarbij gaat het om vragen als:
Heb je ook interesse? Wij verzorgen cursussen op maat die passen bij je project.
Onder andere Het Stedelijk Museum Schiedam, Museum Het Prinsenhof te Delft, Het Erfgoed Netwerk Emmen en het Scheepvaartmuseum Amsterdam gingen je voor.
donderdag 20 mei 2021
Nadia Bouras, bestuurslid van stichting BMP, schreef met Herman Obdeijn en Paolo de Mas het boek Geschiedenis van Marokko. Vanaf 27 april te koop.
vrijdag 16 april 2021
Van 2010 tot 2014 ontwikkelden we als stichting BMP een opleiding voor migranten mantelzorgers (AMWAHT) Zij ontwikkelden hun talenten en leerden zelf lotgenotengroepen van mantelzorgers opzetten en begeleiden. Bij de eerste lichting cursisten was Malika Sadki. Zij zorgde intensief voor haar dochter Hiba. Vorige week is de allerliefste Hiba overleden. Lynn Berger van de Correspondent vertelt het verhaal Malika en Hiba. Je kunt en lezen of beluisteren. Doen!
maandag 29 maart 2021
Het verhaal van vaderschap!
Vaderschap is een uitdaging. Veel vaders komen zichzelf regelmatig tegen in het vaderschap. De wijkacademie voor vaders, bied de mogelijkheid voor vaders om elkaar te ontmoeten in de uitdagingen, worstelingen en successen van het vaderschap. Een plek waar vaders naar elkaar luisteren zonder oordeel, waar vaders in hun vaderschap kunnen groeien en waar zij elkaar supporten!
Wil jij meedoen? Zoek jij een veilige plek om in alle vrijheid jou verhaal te delen en van elkaar te leren? Meld je dan aan!
maandag 29 maart 2021
Op verzoek van de gemeente Haarlem en het ministerie van BZK voert BMP een actieonderzoek uit naar de succes factoren van project Lelie en de betrokkenheid van bewoners in de Haarlemse wijk Transvaal.
maandag 29 maart 2021
Framer Framed kiest de komende jaren in Werkplaats Molenwijk voor programma’s die zich richten op eigenaarschap van de publieke ruimte. In 2017 liet Framer Framed een onderzoek doen naar de Molenwijk door de afdeling Sociale Geografie van de Universiteit van Amsterdam. Een van de bevindingen van het onderzoek was dat meisjes en vrouwen weinig zichtbaar zijn in de publieke ruimte. Framer Framed richt zich met haar projecten specifiek op de zichtbaarheid en participatie van vrouwen. In 2019 resulteerde dit in het project The City is Ours. Het programma voor de komende tijd wordt in samenwerking gerealiseerd met tal van artistieke en maatschappelijke partners, zoals de Universiteit Utrecht, TAAK en Stichting BMP. Saskia Moerbeek directeur en oprichter van Stichting BMP vertelt over de samenwerking met Framer Framed in Werkplaats Molenwijk.
dinsdag 16 maart 2021
Maart jl. is Özden Karababa toegetreden tot het bestuur van stichting BMP. Özden studeerde wiskunde-engineering aan de Technische Universiteit van Istanbul. Naast haar functie als Feature Engineer bij een bank, werkt zij als professioneel fotograaf en ontwikkelt zij maatschappelijke projecten. Voorbeelden van haar werk zijn: Turken achter de dijken (tentoonstelling 2012), Inside Out (tentoonstelling 2015), Worden wie ik ben (tentoonstelling en seminar over transgenders, 2016) en De gezichten van Istanbul (fotoboek 2021).
dinsdag 16 maart 2021
Het eindverslag van het project Ronduit ziek (fase 1) is verschenen. In dit verslag is te lezen tot welke belangrijke inzichten het project heeft geleid. Ook wordt duidelijk welke vragen nog niet beantwoord zijn en waarom een tweede deel van het project belangrijk is.
Het is bijzonder om te zien hoe het project, dat door COVID-19 in de geplande vorm niet door kon gaan, toch tot bijzondere resultaten en effecten heeft geleid.
donderdag 4 maart 2021
In Almere is Lyla Carillo Quan – van der Kaaden bezig met een heel bijzonder project dat de multiculturele gemeenschap in deze stad nu al wereldberoemd maakt.
De afgelopen tijd heeft ze meer dan 20 vrouwen uit verschillende Latijns-Amerikaanse landen, Suriname, Aruba, Afghanistan, Myanmar en enkele Afrikaanse landen in beeld gebracht door middel van foto’s en verhalen. De foto’s en verhalen zijn te zien op de website www.womenofalmere.nl
Inmiddels heeft Lyla ook een prachtig boek gemaakt met foto’s en verhalen van Almeerse vrouwen die afkomstig zijn uit Latijns-Amerika en Spanje. Het boek verschijn in maar liefst drie talen.
vrijdag 26 februari 2021
Niet alleen ziek is een podcast van stichting BMP waarin journalist Maarten Dallinga met vier moeders praat over de impact van een langdurige ziekte op het ouderschap en gezinsleven.
In Nederland hebben zo’n 8 miljoen mensen een chronische ziekte. Een deel van hen is ook vader of moeder van opgroeiende kinderen maar wonderlijk genoeg hoor je vrijwel nooit over wat dit voor hen betekent. In de vierdelige podcast Niet alleen ziek maak je kennis met Karen, Christel, Sonja en Marleen. Vier krachtige vrouwen die open vertellen over hun ziekte en schuldgevoel, het aanvaarden van de ziekte, communiceren en hoe zij hun toekomst zien.
donderdag 4 februari 2021
dinsdag 2 februari 2021
Annemarie Biljard van het programma De Nieuwe Morgen interviewt Sonja Bierenbroodspot over de podcast Niet alleen ziek.
Het interview is hier te beluisteren:
26-01-2021
dinsdag 2 februari 2021
Het logo van de podcast Niet alleen ziek
Rechtsklikken op de foto.
Afbeelding opslaan als ...
NAZ logo 1400PX.jpg |
NAZ logo 1400PX.png |
donderdag 21 januari 2021
In de podcast 'Niet alleen ziek' horen we van vier moeders hoe het is om opgroeiende kinderen te hebben als je chronisch ziek bent. Een van die moeders is Marleen. Zij zit aan tafel bij Tijd voor MAX met haar dochter Eline.
Fragmenten van het gesprek zijn te zien op:
De hele uitzending is te zien via NPO Start (het gesprek is van13:18 tot 21:35)
donderdag 14 januari 2021
Al meer dan 3 jaar gebruik ik het door Margreth Hoek ontwikkelde Oudersschapsspel in mijn trainingen aan ouders van zorgintensieve kinderen (www.ervaringsdeskundigeouders.nl). Het is een laagdrempelige en inspirerende manier om met ouders in gesprek te gaan over ouderschap. Wat mij aanspreekt in het spel is dat er is veel ruimte is voor ieders verhaal en de deelnemers echt worden gestimuleerd bemoedigend te luisteren en zo ruimte te maken voor elkaars verhalen. Door het spel meerdere keren achter elkaar te spelen onder roulerend gespreksleiderschap zie je dat deelnemers vaardiger worden, meer ruimte durven nemen om elkaar vragen te stellen en een reactie te geven op het verhaal van de ander vanuit hun eigen perspectief. Dit helpt de deelnemers om zich op een nieuwe manier tot elkaars verhaal en dat van zichzelf te verhouden. De ouders die in 2021-2022 de training Ouders Ervaren en Deskundig volgen zullen op 5 februari 2021 hun ervaringsverhalen presenteren tijdens een online symposium. Het spelen van het ouderschapsspel heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan het uiten en vormgeven en uiten van hun eigen verhaal
donderdag 14 januari 2021
Achraf (20) en Amir (23) groeiden op in de beruchte Haagse Schilderswijk – en willen er nooit meer weg. Dit verhaal gaat een klein beetje over criminaliteit en racisme. Maar vooral over de ons-kent-ons-mentaliteit in de wijk en de vele voetbalpleintjes waar kleine jongens groot zijn geworden.
Het volledige artikel is hier te lezen: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5207454/achraf-amir-opgroeien-schilderswijk-zondaginterview-den-haag-druk
zondag 10 januari 2021
De impact van je eigen ziekte op de relatie met je partner, daarover ging het afsluitende groepsgesprek van de VerhalenKaravaan van het project Ronduit ziek. Dit project is een initiatief van stichting BMP en ontstaan naar aanleiding van vragen van ouders en patiëntenverenigingen. Doel is om binnen en buiten gezinnen een zorgzaam gesprek mogelijk te maken over ouderschap en opvoeden als een ouder langdurig ziek is. Daarnaast wil het project contact bevorderen tussen mensen die in vergelijkbare situaties leven.
De online VerhalenKaravaan begon met individuele inspiratiegesprekken gevolgd door groepsgesprekken. Als afsluiting wilden de deelnemers hun ervaringen in bredere kring delen. Journalist Maarten Dallinga sprak met hen en maakt de podcast Niet alleen ziek, die vanaf 26 januari 2021 wekelijks te beluisteren is.
vrijdag 8 januari 2021
We zoeken één of twee jongeren (16+) in Utrecht en omgeving die een langdurig zieke vader of moeder hebben. Vanuit stichting BMP organiseren we, i.s.m. filmtheater 't Hoogt, een aantal online workshops waarin ze kunnen ontdekken welke verhaal zij willen vertellen én leren hoe je leuke animatiefilmpjes kunt maken. We starten al snel. Ken je iemand? Stuur me dan een email: ronduitziek@stichtingbmp.nl
dinsdag 5 januari 2021
We hadden een leuke kerngroep van vrouwen voor het community project De Molenwijk door elkaar. In oktober dachten we nog dat we dan wel niet met 20 deelnemers, maar in ieder geval met 10 deelnemers konden starten. Maar CoVID-19 is onberekenbaar. Qua groepsgrootte en 1,5 meter afstand konden we bijeenkomen, maar toen bleek dat er enkele dames van de groep zelf ziek waren. Toen ze weer waren opgekrabbeld trad de nieuwe lockdown in werking. Maar van stil zitten houden we niet. Dus daarom zijn medewerkers van BMP zelf begonnen de vrouwen van de kerngroep en andere wijkbewoners te interviewen. Daarbij gaan we op zoek naar hun persoonlijke levensverhalen, hun beleving van de wijk en hun dromen voor de toekomst. Als je het zelf een keer hebt meegemaakt, is het later makkelijker om te leren interviewen, is de gedachte. En ondertussen verzamelen we al een hoop input voor het moment dat de bijeenkomsten wel kunnen doorgaan. Dan krijgen de kerngroepleden een cursus hoe ze zelf oral history interviews kunnen houden en kunnen ze gelijk starten met de analyse van de eerste verhalen van andere wijkbewoners. De bedoeling is dat ze op basis van die verhalen plannen maken voor activiteiten in de wijk en voor kunst in de openbare ruimte. Gelukkig hebben we nog even tijd voordat het project klaar moet zijn.
dinsdag 5 januari 2021
Kort voor het ingaan van de huidige lockdown hebben jongeren van @stagehuisschilderswijk een eigen filmpje gemaakt om anderen te wijzen op het gevaar van COVID-19 - Ga Viraal, maar laat je testen!
Big S/O voor @amir, @redouan en @achraf.
Met dank aan @gemeentedenhaag voor het mogelijk maken.
#zorgvoorelkaar #blijfgezond #lockdown #jongerencommunicatie #jongerenparticipatie #schilderswijk #broer #viraal #mondkapje
maandag 14 december 2020
Het programma van Framer Framed in Werkplaats Molenwijk zit deze kerstvakantie boordevol leuke workshops waarbij je zelf cadeautjes of magische lichtfiguren mag maken. Het is een periode vol feesten en gezelligheid, maar ook in deze tijd moeten we weer veel binnen zitten en zijn de dagen kort. Laten we er samen iets moois van maken! Het is gratis en VOL=VOL, dus schrijf je snel in. Meer informatie is te vinden op de website: https://framerframed.nl/.../midwinter-mokum-in.../
dinsdag 8 december 2020
‘Op straat gelden er regels. Je respecteert elkaar. Je beschermt elkaar. Je behoedt elkaar voor domme keuzes.’
Het toneelstuk M.A.N. is te zien op 3 en 4 december in Theater De Vaillant in Den Haag.
Het interview van de heren van voorstelling M.A.N. die hebben deelgenomen aan project School des Levens is hier te lezen: opgroeien-in-de-schilderswijk-hoe-is-dat-dit-toneelstuk-laat-het-zien
donderdag 3 december 2020
donderdag 26 november 2020
De Verhalenkaravaan is begonnen met groepsgesprekken over de impact van de ziekte, maar ook over opvoeden en ouderschap. Ouders vertellen over iets wat zij als ouder belangrijk vinden en over hun inspiratiebron. Dat zijn zij zelf blijkt tot mijn verrassing.
dinsdag 17 november 2020
12 november 2020 - Deze week kregen we te horen dat het project School des Levens met GOUDen Rand doorgaat! De aanvraag voor het Maatschappelijke Diensttijd project bij ZonMw is goedgekeurd.
Naast de toekenning van ZonMw wordt het project mogelijk gemaakt door Fonds1818, Oranjefonds, Fonds 21, Kansfonds, Rabobank , Samplonius & Samplonius, Education Warehouse en Gemeente Den Haag.
In de School des Levens zijn jongeren de producent van hun eigen maatschappelijke diensttijd. Ze volgen een traject van 6 maanden, waarbij ze zichzelf ontwikkelen en iets voor de wijk doen.
donderdag 12 november 2020
30 oktober 2020 - Vandaag is het tweede voortgangsbericht van het project Ronduit ziek verschenen. Hierin staat te lezen hoe we, met aanpassingen wegens COVID-19 het project uitvoeren en hoe dit zelfs tot prima resultaten leidt.
De afgelopen periode hebben wij, door de corona-maatregelen gedwongen, de onlinemethode VerhalenKaravaan ontwikkeld. Deze methode is gemaakt om met ouders die langdurig ziek zijn het gesprek aan te gaan over de impact van de ziekte op hun ouderschap en het opvoeden. Op dit moment zijn we bezig deze methode aan te passen voor jongeren die opgroeien in een gezin waarvan een ouder chronisch is.
De VerhalenKaravaan heeft niet alleen grote betekenis voor de deelnemers, maar draagt ook bij aan erkenning van het onderbelichte thema langdurige ziekte en ouderschap. Aan het slot van dit bericht geven we een vooruitblik op de tweede fase van het project die er volgens ons beslist moet komen.
Als je wilt reageren op onze bevindingen en plannen dan horen we dat graag. Je kunt dan mailen naar: ronduitziek@stichtingbmp.nl
vrijdag 30 oktober 2020
vrijdag 30 oktober 2020
23 oktober 2020 - Gisteravond was ik bij het voedsel uitdeelpunt Molenwijk. Dit initiatief is opgezet door vrijwilligers uit de wijk die ook betrokken zijn bij Buurtvereniging Molenwijk. Framer Framed heeft voor de voedseluitgifte de Werkplaats Molenwijk ter beschikking gesteld. Iman, een van de initiatiefnemers, vertelt dat ze in maart 2020 direct na de lockdown zijn begonnen. “We kregen voedsel via Diaconie Noord, van restaurants en kantines die op slot gingen. Inmiddels is dat er niet meer en krijgen we voedsel van het Rode Kruis en van Human Aid Now. De Turkse bakker uit het winkelcentrum geeft brood. Alleen mensen die niet in aanmerking komen voor de voedselbank krijgen een pakket. Denk aan mensen die ongedocumenteerd zijn of die door de corona crisis in de problemen zijn gekomen. Zij krijgen elke week een voedselpakket of een bon van 15 euro die ze zelf aan voedsel kunnen besteden.
vrijdag 23 oktober 2020
KIS (Kenniscentrum Integratie en Samenleving) organiseert al enkele jaren het Platform Eer en vrijheid. Dit jaar vindt de jaarlijkse bijeenkomst van dit Platform online plaats. Het programma is opgeknipt in vijf online bijeenkomsten, vanaf 29 oktober elke donderdagmiddag vanaf 15 uur. Saskia Moerbeek, directeur van BMP, leidt op 5 november een workshop over de vraag hoe je seksistisch gedrag van mannen aan de kaak stelt.
29 oktober: Rondetafelgesprek over zelfbeschikking en mannenemancipatie
Diverse experts waaronder fotograaf Ahmet Polat (Studio Polat), Bilal Sikam (jongerenwerker), Iris van Huis (onderzoeker Universiteit van Amsterdam) en Jens van Tricht (Emancipator) gaan met elkaar in gesprek onder leiding van Naima Azough, dagvoorzitter van het Platform Eer en Vrijheid.
5 november: Workshop Hoe stel je seksistisch gedrag van mannen aan de kaak?
De workshop gaat over de vraag hoe je het gesprek met een groep mannen of jongens over seksistisch gedrag en over de zelfbeschikking van henzelf en van anderen kunt voeren. Door Saskia Moerbeek (Stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie).
Voor het verder programma en informatie zie: KIS Platform eer en vrijheid
maandag 19 oktober 2020
Vrijheid Volgens is een podcastserie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waarin journalist Maarten Dallinga mensen interviewt die ooit voor oorlog of onderdrukking naar Nederland zijn gevlucht. Hoe beleven zij vrijheid en onvrijheid?
In de week van 19 oktober 2020 verscheen elke dag een nieuwe podcast met mensen die ooit naar Nederland gevlucht zijn. Zeer de moeite waard om te beluisteren.
In de eerste podcast van deze serie spreekt Maarten Dallinga met Tanja Bubić. Zij vertelt over de kwetsbaarheid van vrijheid, de glijdende schaal die maakt dat je onvrijheid ongewild accepteert, over in stilte anders zijn en over de noodzaak het leven bijna elke dag opnieuw te vieren.
Lees ook de publicatie Vrijheid is een groot begrip, onderzoek naar de beleving van vrijheid, onvrijheid en herdenken door Bosniërs en Irakezen in Nederland die BMP in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei maakte.
maandag 19 oktober 2020
In het sociale domein wordt veel nadruk gelegd op individuele hulpverlening en vrijwilligerswerk. Zeker in deze tijd van corona wordt de enorme inzet van vrijwilligers en hulpverleners terecht geprezen. Tegelijk rijst de vraag hoe dat de komende tijd zal gaan, als de impact van de huidige crisis zich diepgaand doet voelen op financieel, sociaal en psychisch gebied. De coronacrisis legt een aantal structurele tekortkomingen in het sociaal domein bloot, waarover wij ons als ervaren sociaal ontwikkelaars grote zorgen maken. Daarbij gaat het om een te grote nadruk op het systeem van individuele hulpverlening, te hoge verwachtingen van de impact van vrijwilligerswerk en te veel nadruk op activiteiten binnen het welzijnswerk.
Saskia Moerbeek (directeur stichting BMP) en Kathinka Bruinsma (Perspectief coaches) schreven deze oproep. Teken door een mail te sturen naar: kathinka.bruinsma@eigenwijsindewijk.nl
dinsdag 29 september 2020
.
vrijdag 25 september 2020
vrijdag 25 september 2020
Van wie is de Molenwijk?
Wat is de geschiedenis van de wijk?
Wat zijn de verhalen van de mensen die er wonen?
Welke thema’s zijn belangrijk?
Welke kunstvormen passen in deze wijk?
Vanaf september 2020 gaat in de Amsterdam Noord het community project De Molenwijk door elkaar van start. Dit project, dat twee jaar duurt, wordt gedragen door een kerngroep van (jonge) vrouwen. Een deel woont al lang in deze wijk, een ander deel is er recent komen wonen.
donderdag 24 september 2020
Vanaf vandaag, 18 september, is de ontroerende virtuele foto-expositie ‘Vertel me alles’ van Negin Zendegani te zien in Arnhem! Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem opent de expositie.
Voor het filmproject ‘Vertel me alles’, heeft Negin Zendegani ‘oude’ en ‘nieuwe’ vluchtelingen bij elkaar gebracht. Het gaat om ouderen die in de Tweede Wereldoorlog vanwege de Slag om Arnhem hun huizen hebben moeten verlaten en om recent gevluchte jongere mensen uit oorlogsgebieden elders in de wereld.
donderdag 17 september 2020
Chronisch zieken vinden elkaar meer, maar rond partners blijft het stil, zo vertelt een moeder met een partner die een langdurige ziekte heeft. Ik sprak met haar voor het project Ronduit ziek omdat we na een vervolg willen ontwikkelen voor partners. Ronduit ziek is ontstaan naar aanleiding van vragen van ouders en patiëntenverenigingen en ontwikkeld door stichting BMP. Dit project wil binnen en buiten gezinnen het zorgzame gesprek over ouderschap en langdurige ziekte stimuleren en het lotgenotencontact bevorderen.
vrijdag 11 september 2020
woensdag 9 september 2020
woensdag 9 september 2020
Het vergroten van digitale vaardigheden door middel van PhotoVoice en Digital Storytelling.
Stichting BMP is partner in het Europese project SEE.TELL.LISTEN, dat medegefinancierd wordt door het Erasmus+ programma van de EU.
Het project heeft tot doel om de digitale vaardigheden en het zelfbewustzijn van vluchtelingen en asielzoekers te vergroten. Daartoe is een curriculum van drie programma’s: Digital Literacy, Digital Storytelling en Photovoice, ontwikkeld dat in pilots in Italië, Griekenland en Portugal is uitgeprobeerd.
De drie programma’s (modules) zijn nu in 6 talen verschenen. Er is ook een Whitepaper geschreven over de ervaringen in de pilots. Dit bevat aanbevelingen voor organisaties die met het curriculum aan de slag willen. We hopen dat veel organisaties dat doen. BMP kan deze cursussen op locatie verzorgen. Daar zijn wel de trainerskosten aan verbonden.
https://www.seetell-listen.com/
https://www.facebook.com/seetellisten/
dinsdag 1 september 2020
De afgelopen maanden sprak ik met ouders over de impact van een chronische ziekte op het opvoeden en ouderschap. Ik had met een aantal moeders narratieve inspiratiegesprekken in het kader van de VerhalenKaravaan van het project Ronduit ziek. Dit project is ontstaan naar aanleiding van vragen van ouders en patiëntenverenigingen en ontwikkeld door stichting BMP. Ronduit ziek wil binnen en buiten gezinnen het zorgzame gesprek over ouderschap en langdurige ziekte stimuleren en het lotgenotencontact te bevorderen.
vrijdag 28 augustus 2020
dinsdag 18 augustus 2020
Wijkacademie Stromend Overvecht doet mee in het Stedelijk netwerk Ouders van Betekenis.
Het netwerk bundelt de krachten van ouders die meewerken aan een betrokken gemeenschap voor kinderen. In het netwerk ondersteunen we anderstalige ouders met taal en we delen opvoedvragen met elkaar, zodat ieder zijn rol als opvoeder en actieve ouder in de wijk kan innemen. Ons doel is dat alle kinderen gelijke kansen krijgen en op kunnen groeien in een positieve omgeving waarin mensen samen verantwoordelijkheid nemen. We sluiten aan bij de principes van Vreedzaam als pedagogisch kader.
donderdag 13 augustus 2020
Het Festival "VOCI MIGRANTI" (Migranten Stemmen) is gehouden in Siena (Italië) van 15 tot 17 juli 2020 georganiseerd door onze Italiaanse partner @versolab .
In de prachtige ruimtes van de "Corte dei Miracoli", een culturele en sociale vereniging in het centrum van de stad, heeft het festival een tentoonstelling gehouden met de resultaten van de workshops, gehouden in Italië, Portugal en Griekenland in het kader van het Erasmus+ project "See Tell Listen", georganiseerd met asielzoekers en vluchtelingen met Photovoice en Digital Storytelling.
donderdag 23 juli 2020
Voices Migrants is een festival dat wordt georganiseerd door VersoLab en de Corte dei Miracoli, in samenwerking met Italiaanse en internationale partners, waaronder de stichting BMP, binnen het Europese Erasmus + -project "See Tell Listen" en het "Sportello per Stranieri" -project gefinancierd door Cesvot.
De verhalen en stemmen van degenen die om de een of andere reden hun land hebben verlaten, zullen het middelpunt zijn van driedaagse evenementen, variërend van fotografie tot video, van film tot literatuur.
Voices Migranti is een moment van uitwisseling, reflectie en bewustwording rond een thema dat in onze hedendaagse samenlevingen steeds belangrijker wordt.
donderdag 9 juli 2020
dinsdag 7 juli 2020
25 juni 2020
De afgelopen maand zijn we weer gestart met de groepsbijeenkomsten van de Wijkacademie Stromend Overvecht. Niet in het kleine zaaltje van Buurtcentrum De Jager waar we normaal bijeenkomen, maar buiten. De eerste bijeenkomst was in het Pouwer park en de tweede, op 23 juni in het Gagelbos.
Angst voor besmetting nog niet verdwenen
Die eerste bijeenkomst was een beetje vervreemdend. Er waren diverse vrouwen die het toch nog niet aandurfden, ook omdat er op enkele scholen in Overvecht leerkrachten positief getest waren op corona. De vrouwen die er wel waren zaten er in het begin een beetje onwennig bij. Bij de start ontstond enige onrust over de ziekte van bepaalde leerkrachten. De angst voor besmetting bleek nog steeds erg groot. Na een tijdje kon de grootste angst worden weggenomen. Groepsleden wezen elkaar er op dat de scholen zelf ook echt wel voorzichtig zijn en hun leerkrachten en leerlingen willen beschermen. Daarna probeerden we de draad van de normale bijeenkomsten wat op te pakken. Maar op anderhalve meter afstand, in de buitenlucht, is het toch moeilijker om persoonlijke verhalen te delen. Voor mij was het bovendien lastig dat ik via de telefoon wel veel van iedereen gehoord had, maar dat ze die verhalen van elkaar niet kenden. Gelukkig waren er enkele vrouwen bij die zo blij waren dat ze weer andere volwassenen konden spreken, dat ze uit zichzelf begonnen te praten. Over de vragen die kinderen stellen over corona en over de vraag of je als ouder, als kinderen geen vragen stellen, daar toch zelf over moet beginnen. Ook maakte de groep kennis met Ward, een student die voor zijn bachelor scriptie onderzoek doet naar de betekenis van de Wijkacademie. Hij kreeg toestemming om de volgende keer een aantal vrouwen persoonlijk te interviewen. Vanuit de groep kwam ook het voorstel om die volgende bijeenkomst, ter afsluiting van het seizoen, in het Gagelbos te houden en dan ook samen te picknicken. Een van de vrouwen had haar zoontje van drie meegenomen. Iedereen verbaasde zich er over hoe goed hij afstand hield en hoezeer hij naar mijn collega Frank en naar Ward toetrok. Hij was duidelijk blij met mannelijk gezelschap.
donderdag 25 juni 2020
Stichting BMP is begonnen met het opzetten van een Online Werkplaats in voorbereiding op het Nationaal Knooppunt Oral History.
We werken aan online trainingsmodules en aan een overzicht van bestaande tools van onze partners.
De Online Werkplaats is bedoeld om lokale initiatieven op het gebied van oral history op praktische wijze te ondersteunen en de betrokkenheid van mensen uit de omgeving (als makers en publiek) te vergroten. Ook heeft de Werkplaats tot doel om passende presentaties/analyses van de verhalen te stimuleren.
We verwachten in september de eerste opzet te kunnen presenteren.
De online werkplaats wordt mogelijk gemaakt door:
vrijdag 19 juni 2020
dinsdag 9 juni 2020
dinsdag 9 juni 2020
"Jij bent de eerste die vraagt naar de impact van mijn ziekte op het opvoeden en mijn ouderschap. Waarom is deze vraag niet gesteld door mijn huisarts, in het ziekenhuis of door mijn ergotherapeut?" zo reageert een moeder met reuma die deelneemt aan de VerhalenKaravaan van het Project Ronduit ziek, een initiatief van stichting BMP. Deze Karavaan bestaat uit inspiratiegesprekken waarin de wens van een ouder met een langdurige ziekte centraal staat. Hoe willen zij binnen en buiten het gezin praten over ouderschap, opvoeden en de impact van de ziekte?
dinsdag 2 juni 2020
Hoe kan ik met mijn bijna volwassen kinderen praten over het “Anders normaal”? Dit is de vraag van een moeder die ongeveer twee jaar weet dat ze een chronisch ziekte heeft met een onvoorspelbaar verloop. Of een nieuwe behandeling zal aanslaan, is onduidelijk. Het “Anders normaal” verwijst naar de impact van een chronische ziekte op haar, het gezinsleven en de onderlinge relaties. Met deze ouder had ik een narratief inspiratiegesprek voor de Verhalen Karavaan van het project Ronduit ziek; een gesprek waarin de hoop of wens van de ouder centraal staat.
donderdag 7 mei 2020
5 mei 2020
Nu we langzaam richting een heropening van het normale leven gaan, zijn de telefonische gesprekken met de moeders van de Wijkacademie Stromend Overvecht anders dan hiervoor. Hoe gek het ook klinkt. Leven in lockdown, en de meeste nemen dit zeer serieus, is in ieder geval duidelijk. Je weet waar je aan toe bent. Maar nu we weer een beetje naar normaal neigen (het nieuwe normaal), dan slaat de twijfel toe. Is het verstandig om je kinderen op 11 mei weer naar school te laten gaan? Hoe moet dat nu met de kwetsbare ouders en met de oudere meesters en juffen? Maar ze zien ook dat het voor de kinderen heel erg belangrijk is. De meesten missen school heel erg en beginnen zich steeds meer te vervelen.
dinsdag 5 mei 2020
Onderzoek naar de beleving van vrijheid, onvrijheid en herdenken door Bosniërs en Irakezen in Nederland.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt continu naar een passende invulling van de activiteiten op 4 en 5 mei om het inclusieve karakter van de herdenking en viering op deze dagen te waarborgen. Ook is het belangrijk om de motivaties van mensen om al dan niet deel te nemen aan genoemde activiteiten te begrijpen. Het Comité heeft daarom de stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (BMP), in het kader van het lustrumjaar 2020 (75 jaar vrijheid), gevraagd om onderzoek te doen onder Bosniërs en Irakezen die in de jaren negentig naar Nederland zijn gekomen. De vraagstelling van dit onderzoek is hoe mensen uit deze groepen vrijheid, onvrijheid en herdenken in de landen van herkomst en in Nederland beleven.
dinsdag 5 mei 2020
Onze vrienden van Rete Italiana di Cultura Popolare, Italië, vroegen ons mee te doen met het Alfabeto Pandemico (Pandemisch Alfabet). Wij vragen ons netwerk van gemeenschappen van burgers, vluchtelingen, nieuwe en oude Nederlanders om een woord en een beeld over de pandemie en de manier waarop ze leven.
We hebben de afgelopen drie jaar een geweldig en mooi Europees project, Specially Unknown / Ongekend Bijzonder, met hen gedeeld. Nu breidt dit netwerk zich uit en bouwt het aan nieuw Europees burgerschap.
Dit is het begin van onze Nederlandse bijdrage (teksten in het Engels): https://www.lostatodeiluoghi.com/alfabeto/organization/foundation-bmp/
maandag 27 april 2020
Als een van je ouders langdurig ziek is, heeft dat veel invloed op je leven. Maar er over praten met je ouders is niet vanzelfsprekend. Wat vraag je wel of niet? En wanneer begin je er over? Je wilt ze niet nog meer belasten… Een vriend of vriendin er over vertellen en om raad vragen, wil je misschien wel. Maar zij zijn met heel andere dingen bezig. Begrijpen ze jou wel?
Om een antwoord te vinden op dit soort vragen starten we in het kader van het project Ronduit ziek een digitaal VerhalenLab voor jongeren met een langdurig zieke ouder. Vandaag had ik een kennismakingsgesprek met een deelnemer. Onderdeel van dit gesprek is dat ik vraag om uit een serie met fotokaarten één foto te kiezen voor de situatie nu én één foto voor de hoop wat het VerhalenLab gaat opleveren.
vrijdag 24 april 2020
We zijn nu alweer in de zoveelste week van de lockdown. Ik blijf bellen met de vrouwen van de Wijkacademie Stromend Overvecht. Ook al hebben ze het soms razend druk met kinderen, huishouden, en nog veel meer. Het is fijn als je belt, krijg ik te horen van een Palestijnse vrouw, dan is het net of ik hier ook een familielid heb. Inmiddels krijg ik vrijwel iedereen wel te pakken. Ook omdat ik weet welk tijdstip schikt. De gesprekken beginnen standaard met de vraag: hoe gaat het? En standaard antwoordt iedereen dat het goed gaat. Maar daarna komen de wat diepgaandere verhalen. Over hoe intensief het is om kinderen in verschillende leeftijden aan hun huiswerk te krijgen en te houden, of hoe lastig het is als je zelf een opleiding of cursus doet en je kinderen ook huiswerk moeten maken. Of dat je net in deze tijd van je wisselwoning weer terug naar je eigen flat moet en daar eerst nog alles moet schoonmaken omdat de woning de hele tijd open heeft gestaan en de bouwvakkers in- en uitliepen. Een Syrische moeder vindt school echt belangrijk. Alleen hebben zij en haar man zelf weinig kennis van computers en internet. Ook begrijpen ze de opdrachten niet goed. Er is een vrijwilliger die de kinderen via de telefoon helpt, maar het blijft lastig ze te ondersteunen bij het inzenden van hun huiswerk of het meedoen aan de gezamenlijk klasmeetings. Na veel heen en weer gemail met de school lukt het om de huiswerkbegeleider in contact te brengen met de leerkrachten en haar aan virtuele klassen toe te voegen, zodat ze mee kan kijken wat de kinderen moeten doen.
dinsdag 21 april 2020
Gebeurtenissen en ervaringen, ons leven zit er vol mee zoals een sterrenhemel vol met sterren. Maar welke ervaring is de moeite waard om met anderen te delen? En hoe nodig je iemand uit tot het vertellen van een rijk verhaal? Verhalen die lijntjes bevatten naar andere gebeurtenissen, andere mensen en die laten zien wat mensen belangrijk vinden.
Woensdag 15 april gaf ik samen met mijn college Saskia Moerbeek een workshop De kracht van verhalen aan eerstejaarsstudenten van het MBO Utrecht. We beloofden de studenten dat ze na de workshop een werkvorm in hun achterzak zouden hebben die ze zelf zouden kunnen toepassen in hun beroepspraktijk. Ze gingen een verhaal vertellen, luisteren als een vriend of vriendin en kijken welke vragen zij wilden stellen om een verhaal rijker te maken.
maandag 20 april 2020
De afgelopen dagen heb ik weer een telefoonronde gehouden met de vrouwen die deel uitmaken van de kerngroep van de Wijkacademie Stromend Overvecht*. Het valt op dat de berichten van de vrouwen van Marokkaanse, Turkse, Syrische, Azerbeidjaanse, Palestijnse en Eritrese achtergrond, anders van toon en inhoud zijn dan twee weken geleden. Toen was iedereen nog wel vol goede moed en vonden de moeders het thuis huiswerk maken met de kinderen vaak wel leuk. Nu we het bericht gekregen hebben dat de lockdown wat betreft de scholen nog tot en met de meivakantie duurt, verandert de situatie. Problemen die er al eerder waren, maar waar de moeders in het gewone leven mee om konden gaan, komen nu opeens heftiger naar voren. Toch blijven er ook vrolijke geluiden klinken en worden er verbindingen met nieuwe initiatieven gelegd die bedoeld zijn om de mensen thuis in deze moeilijke tijden te steunen.
dinsdag 7 april 2020
zaterdag 4 april 2020
Omdat de groepsbijeenkomsten van de Wijkacademie Stromend Overvecht* niet door kunnen gaan bel ik nu alle vrouwen van de groep eens per week op. Dat betekent 22 telefoontjes verdeeld over twee dagen. Ik spreek met vrouwen die oorspronkelijk uit Marokko of Turkije komen en al lang in Overvecht wonen en vrouwen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen en nog maar kort in Overvecht wonen. We bespreken hoe iedereen deze tijd beleeft en wat de moeders doen om de dagen thuis met hun gezin door te komen. Wat opvalt is dat iedereen zich heel bewust is van de voorschriften. Even kort een boodschap doen. Een klein wandelingetje met de kinderen, dat is het wel. En sommigen doen ook dat laatste niet. Gewoon binnen blijven is hun devies. Soms hoor je angst in de verhalen doorklinken, soms berusting en in alle gevallen verantwoordelijkheidsgevoel. Er wordt heel wat afgepoetst in al die huizen, maar ook heel wat gelachen en gehuild.
vrijdag 27 maart 2020
Je kunt je nu AANMELDEN
Opvoeden is niet alleen een zaak van individuele ouders. Opgroeiende kinderen krijgen te maken met allerlei invloeden op school, via social media en op straat. Ook ouders ervaren soms stevige druk vanuit andere ouders, school, de culturele groep waar zij toe behoren en vanuit de politiek. Dan is het lastig om je eigen koers te bepalen. In een Wijkacademie Opvoeden bespreken ouders van verschillende komaf onder professionele begeleiding over opvoedthema’s zij belangrijk vinden. Het motto is: Leren van elkaar. Samen maken zij programma’s om die thema’s op creatieve wijze in hun wijk bespreekbaar te maken. De professionals hebben verschillende rollen: gespreksleider, processtuurder en producent. In deze cursus voor een belangrijk deel online wordt gevolgd, leren professionals hoe je zo’n Wijkacademie kunnen opzetten en ondersteunen. De Wijkacademie Opvoeden is als goed onderbouwde interventie opgenomen in de databank effectieve sociale interventies.
donderdag 19 maart 2020
Zo nu en dan bereikt ons een bericht. Een bijzonder boek of een verhaal dat aansluit bij de actualiteit. Dan schrijven we daar een klein stukje over op onze website.
Hier een gedicht van Nesrin Almosrani, die in 2015 met haar jonge dochter vanuit Syrië naar Nederland vluchtte. Uit de bundel: Vraag niet over de tijd; www.wgbu.nl
donderdag 19 maart 2020
Alle bijeenkomsten van de projecten van stichting BMP zijn in verband met het Corona-virus in ieder geval t/m 20 mei uitgesteld.
Voor het project Ronduit ziek kun je je gewoon opgeven voor het VerhalenLab ouders.
dinsdag 17 maart 2020
Oral history is van groot belang voor onze hedendaagse geschiedschrijving en ons cultureel erfgoed. Het draagt bij aan identiteitsontwikkeling en zingeving in een snel veranderende tijd.
In Nederland neemt de belangstelling voor oral history al jaren toe, maar een goede ondersteunende nationale infrastructuur ontbreekt. Materiaal wordt niet goed opgeslagen. Bestaande bronnen zijn moeilijk toegankelijk en kennis wordt fragmentarisch opgebouwd en weinig gedeeld.
Musea, wetenschappers, scholen, erfgoedorganisaties en gewone burgers hebben dringend behoefte aan een ondersteunend centrum, zoals in onder meer de V.S., Canada, Engeland, Schotland en Singapore al decennia bestaan.
BMP spant zich in om een Nationaal Knooppunt Oral History mogelijk te maken. Op 7 april is de petitie digitaal aangeboden aan de commissie OC&W van de Tweede Kamer.
dinsdag 10 maart 2020
Geachte leden van de Commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
maandag 9 maart 2020
Wat vertel je je kind wel en niet over de ziekte, hoe en wanneer?
Dit is een belangrijke vraag als je een langdurige ziekte hebt en kinderen grootbrengt. Maar er speelt zoveel meer. Hoe kan je kind ‘gewoon kind’ blijven? Kan je jezelf als ‘goede ouder’ blijven zien als de ziekte je beperkt in wat je met en voor je kind kunt doen? Een langdurige ziekte roept allerlei opvoedvragen en -dilemma’s op. Het VerhalenLab biedt ruimte om hierover met andere ouders te praten en je eigen verhaal te ontwikkelen.
vrijdag 21 februari 2020
Artikel in Sociaal werk Werkt! over AMWAHT, een project dat door stichting BMP ontwikkeld is en door Habiba Chrifi van Steunpunt Mantelzorg Utrecht is vervolmaakt
De nieuwe serie over de waarde van sociaal werkers en het vak sociaal werk starten we met Habiba Chrifi-Hammoudi, genomineerd voor Sociaal Werker 2018 en werkzaam als consulent bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht. Habiba werkte met een mededocent aan de doorontwikkeling van de opleiding AMWAHT: Alle Mantelzorgers Werken aan Hun Toekomst. Sinds 2013 ontwikkelden honderden vrouwelijke mantelzorgers met een migratieachtergrond zich dankzij deze opleiding. Mantelzorger Touria en vrijwilligster Fatiha vertellen waarom dit voor hen betekenisvol is.
maandag 20 januari 2020
Moeders van de Wijkacademie Stromend Overvecht hebben drie ochtenden de "cursus Vreedzaam" gevolgd die door Petra Jongerius en Patrick Looijen van de Vreedzame Wijk gegeven werd.
Op straat is het vaak moeilijk om de rol van opvoeder op je te nemen voor anderen dan je eigen kinderen. Met wat ze geleerd hebben willen ze in de wijk een rol spelen in het veilig en leuk houden van hun omgeving.
maandag 20 januari 2020
zondag 19 januari 2020
Stem!! Voor Appeltje van Oranje!
AMWAHT een project voor migranten mantelzorgers, dat door stichting BMP ontwikkeld is en door Habiba Chrifi van Steunpunt Mantelzorg Utrecht is vervolmaakt, is genomineerd voor Appeltjes van Oranje.
Stem alsjeblieft op dit mooie project:
https://www.appeltjevanoranje.nl/projecten/amwaht
dinsdag 7 januari 2020
woensdag 1 januari 2020
woensdag 1 januari 2020
woensdag 1 januari 2020
woensdag 1 januari 2020
woensdag 1 januari 2020
woensdag 1 januari 2020
VLUCHTELINGEN, MIGRANTEN & DE MULTICULTURELE SAMENLEVING 2019 ORATIES, PROEFSCHRIFTEN & MASTERSCRIPTIES
woensdag 1 januari 2020
woensdag 1 januari 2020
woensdag 1 januari 2020
Wijkacademie Opvoeden is erkend als Goed onderbouwd door de onafhankelijke Erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid.
Klik hier voor de beschrijving: https://www.movisie.nl/interventie/wijkacademie-opvoeden
Hier de totale databank: https://www.movisie.nl/databank-effectieve-sociale-interventies
vrijdag 20 december 2019
woensdag 30 oktober 2019
vrijdag 18 oktober 2019
Verhalen en liederen door Sally Ghannoum (EN & NL) (+15)
25/11/2019 om 10 en 14 uur & wo 27/11/2019 om 20 uur
Zangeres en regisseuse Sally Ghannoum verliet Syrië in 2015. Ze vraagt zich nog steeds af wat het land voor haar betekent. Is het slechts een stuk grond of staat het voor meer? Via het symbolische verhaal van de Dilbi-boom vertelt Sally ons hoe ze zich thuis kan voelen. Wanneer ze woorden tekort komt, neemt de Syrische muziek het over van de afwezigheid.
maandag 14 oktober 2019
Oracle of Amsterdam conference was the grand finale of Specially Unknown.
This festive and inspiring closure was held 28 June 2019 in Amsterdam.Oracle of Amsterdam conference shared the outcomes of the project Specially Unknown - about collecting and sharing life-stories from refugees - and actively engage the participants with the following questions: • How can the stories of the refugees be a part of the cultural heritage of the European cities? • In which ways these stories can be presented to the broader public / audiences? • What is the meaning of cultural participation of refugees? • What are the various roles we - each and all of us – could take in these matters?
More about the conference – its program, first impressions, videos etc, – you can find here..
woensdag 12 juni 2019
maandag 20 mei 2019
Ouders en professionals in drie Utrechtse wijken laten zien dat opvoeden óók een publieke zaak is. In de Wijkacademies Opvoeden zetten zij zich gezamenlijk in voor het versterken van pedagogische wijknetwerken.
Marije Kesselring, onderzoeker bij het Nederlands Jeugdinstituut en bij het Lectoraat Jeugd van de Hogeschool Utrecht, schreef de publikatie "Wijkacademies in beeld", impressies van de Utrechtse Wijkacademies binnen het project Gewoon opvoeden versterken.
De publicatie is hier te lezen: Wijkacademies in beeld
donderdag 11 april 2019
Red Starline Museum nodigt u van harte uit voor een reeks van 4 inspirerende avonden in het museumcafé Upper Deck.
Gedurende 1 week nodigt het Red Star Line Museum 4 artiesten uit die ons, aan de hand van hun eigen verhaal, meenemen in het leven van mensen op de vlucht.
De artiesten vertelden hun verhaal aan interviewers (alias ‘veldwerkers’) van het museum, in het kader van het Europees project Specially Unknown. Voor de gelegenheid brengen zij een artistieke interpretatie
van hun verhaal voor een selecte groep genodigden.
woensdag 10 april 2019
Specially Unknown partner uit Bochum (Duitsland), het LWL Museum - Zeche Hannover, organiseert in het weekend van 6 en 7 april een cultureel evenement rond verhalen vertellen.
Verder is er de presentatie van de migrantenverenigingen die betrokken zijn bij het project Specially Unknown, en hun nieuwe gezamenlijke platform en samenwerking door middel van muziek uit de Congolese, Turkse, Syrische en Guinese gemeenschappen op zaterdag 6 april (11:00 - 15:00) in het centrum van de stad, in de Dr.-Ruer-Platz.
Muziek, voordrachten en gedichten van verschillende kunstenaars op zondag 7 april (11:00 - 14:00), in het Industriemuseum LWL - Zeche Hannover.
Het basisthema van dit weekend, geïnspireerd door vragen die voortkomen uit de verhalen van mensen uit vier verschillende landen, Turkije, Guinee, Congo en Syrië, is: wat hebben deze mensen met elkaar gemeen en hoe kunnen hun cultuur en hun ervaringen met de lokale bevolking verbonden worden?
maandag 8 april 2019
dinsdag 12 maart 2019
De eerste artistieke productie van het Europse project Specially Unknown vindt plaats op woensdag 6 maart 2019 om 19.30 u. in Parijs in het Auditorium van Cité internationale des arts.
Door het verzamelen van verhalen en kunstwerken getuigen Taigue Ahmed (Tsjaad), Mohammad Hijazi (Syrië) en hun partners van de culturele bijdrage van vluchtelingen die in Frankrijk en Europa wonen.
woensdag 20 februari 2019
De vijfde landelijke conferentie Wijkacademies Opvoeden was op 13 december 2018 in het Amsterdam Art Center
Binnenkort volgt een verslag van de dag. De foto's zijn al wel te zien op de website van de Wijkacademies Opvoeden
dinsdag 13 november 2018
Bent u geïnteresseerd in de verhalen van andere opvoeders in de wijk? Werkt u in Schalkwijk en bent u benieuwd wat er bij ouders leeft? Wat betekent het om kinderen op te voeden in verschillende culturen?
Over deze, én andere vragen, gaan we op een interactieve manier met elkaar in gesprek.
Het Opvoedtheater van de Wijkacademie Opvoeden Schalkwijk gaat optreden.
In de uitnodiging staat meer informatie over de Wijkacademie Opvoeden Schalkwijk én over het programma op dinsdag 27 november.
U bent van harte welkom.
donderdag 1 november 2018
Mag ik even aandacht voor de onverwoestbare vrijwilligers van Overvecht? We hadden vandaag een herfstfeest van de Wijkacademie Stromend Overvecht. De vrijwilligers zijn op tijd en blijven tot iedereen weg is. Ze sjouwen met stoelen en tafels, springkussens en kraampjes. Ze staan klaar om koffie, thee en sap in te schenken en heten iedereen welkom. Ze houden alles in de gaten en poetsen, vegen en ruimen grondig op. Ze zijn sterk en lief! De backbones van dit soort wijken. Elke dag in touw om het anderen naar de zin te maken, te zorgen dat mensen zich niet verloren voelen. Hulde voor deze, voor velen onzichtbare, harde werkers. Waar zouden deze wijken zijn, zonder deze Hafida’s, Naima’s, Samira’s en Fatima’s?
Saskia Moerbeek
zondag 21 oktober 2018
Wijkacademie Stromend Overvecht organiseert een Herstfeest op zondag 21 oktober 2018 van 12.00 - 16.00 u. in buurthuis De Dreef.
Een vrolijk programma vol ontmoetingen, verhalen en activiteiten voor volwassenen en kinderen!
KOM EN NEEM JE FAMILIE, BUREN EN VRIENDEN MEE!!!
Klik op de afbeelding voor het bekijken en downloaden van de PDF.
maandag 8 oktober 2018
donderdag 20 september 2018
In de week van zondag 24 juni t/m zaterdag 30 juni 2018 kun je op veel plekken in Overvecht de Versnelling meemaken.
Iedereen is welkom voor een praatje, voor ontmoeting en om mee te doen.
In Overvecht werken veel partijen samen voor inwoners en ondernemers in de wijk. Dit doen we onder de paraplu van de Versnelling.
De Versnelling is een wijkgerichte aanpak in Overvecht waarbij we, samen met bewoners en professionals, werken aan de veerkracht van mensen in Overvecht.
Weten wat de Versnelling Overvecht voor jou kan betekenen?
Kom langs in de week van 24 juni t/m 30 juni en doe mee!
Hier kun je de flyer lezen met het uitgebreide programma.
dinsdag 5 juni 2018
donderdag 31 mei 2018
Stichting BMP vindt het belangrijk om de vraagstukken rond langer leven in kaart te brengen, zodat mensen en groepen in de samenleving hierover kunnen meedenken en praten en we ons als individuen, groepen, organisaties en overheden mentaal en beleidsmatig kunnen voorbereiden op de individuele en collectieve consequenties hiervan. Daarom wil zij, onder de titel Lang zullen we leven een multidisciplinaire zoektocht organiseren naar de maatschappelijke impact van het gegeven dat de gemiddelde levensverwachting van mensen in Nederland en andere welvarende delen van de wereld binnen afzienbare tijd aanzienlijk verlengd wordt.
donderdag 24 mei 2018
Hoe empower je overbelaste, geïsoleerde mantelzorgers?
Habiba Chrifi-Hammoudi, AMWAHT coördinator bij U Centraal en genomineerd als Sociaal Werker 2018, vertelt hoe zij de AMWAHT methode verrijkte en geïsoleerde mantelzorgers een sociaal netwerk liet ontwikkelen.
Ongeveer veertien jaar geleden zat zij samen met andere mantelzorgers in de voorhoedegroep Mantel der Liefde van stichting BMP. In die tijd worstelden verschillende organisaties en beleidsmakers met het bereiken van mantelzorgers met een migrantenachtergrond. Voor hen was dit een onzichtbare doelgroep en wij geloofden dat onze kennis en ervaring hierbij een handje konden helpen.
Lees hier het volledige artikel:
https://www.buurtwijs.nl/content/migranten-mantelzorgers-vinden-samen-hun-kracht
donderdag 26 april 2018
In dit privacybeleid wordt uitgelegd welke persoonsgegevens stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (hierna te noemen: wij of BMP) zowel online (onder meer via onze websites) als offline verzamelt en hoe wij deze persoonsgegeven gebruiken. In het algemeen verzamelen en verwerken wij persoonsgegevens om in het kader van omschreven projecten met een maatschappelijke en/of culturele doelstelling u als deelnemers en/of geïnteresseerde te kunnen informeren over voortgang en resultaten van het project en om adequate deelnemersregistraties bij te houden waarmee wij kunnen aantonen dat de doelstellingen van de projecten qua bereik en deelname behaald worden. Wij zijn er ons van bewust dat persoonsgegevens zorgvuldig behandeld dienen te worden en dat we daar ook duidelijk in moeten zijn. Wij zorgen er voor dat de nodige organisatorische en technische maatregelen zijn genomen om in overeenstemming met de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming de veiligheid te waarborgen. In deze privacy-policy omschrijven wij waarom wij persoonsgegevens verzamelen en wat wij met deze gegevens doen. Wij doen dit naar beste kunnen waarbij het belang van uw privacy en de reden waarom u betrokken bent bij projecten altijd voorop staan.
Afhankelijk van het soort project worden er verschillende persoonsgegevens verzameld. Uw persoonsgegevens zijn nodig voor de correcte verwerking van een bestelling van publicaties en producten via de website van stichting BMP via onze website, webshop of via de telefoon en ook om u via e-mail, telefoon of post te kunnen informeren over belangrijk bijeenkomsten en evenementen in het kader van het betreffende project. U hebt te allen tijden de mogelijkheid om u schriftelijk of per e-mail af te melden voor berichten die u in het kader van projecten worden gezonden. Gegevens die wij, met uw toestemming, verzamelen voor het bijhouden van een deelnemersregistratie dan wel het toezenden van bestellingen worden uitsluitend voor die doeleinden bewaard en niet aan derden verstrekt.
1. Persoonsgegevens
Bij het plaatsen van bestellingen zijn een aantal gegevens verplicht zodat wij de bestelling kunnen afhandelen.
Bij bestellingen ontvangen wij uw ip-adres ter verificatie. Dit slaan we niet op. Voor de deelnemersregistratie zijn de vereiste persoonsgegevens per project verschillend, afhankelijk van de eisen die de financiers van projecten stellen aan de inrichting van deelnemersregistratie. Als het gaat om projecten die met gelden van de Europese Commissie worden gefinancierd dan zijn wij als het gaat om deelnemers, verplicht de volgende gegevens vast te leggen:
Voor projecten die via onder meer DWI worden gefinancierd zijn wij verplicht om ook uw burgerservicenummer (BSN) te vragen. Deze gegevens worden uitsluitend gebruikt voor de deelnemersadministratie van het betreffende project en kunnen alleen ingezien worden door derden die wettelijk gemachtigd zijn deze deelnemersadministratie te controleren.
2. Correspondentiegegevens
Berichten die via e-mail of social media aan ons worden gestuurd worden vastgelegd en bewaard. U heeft de keuze om te reageren op e-mails of uitingen van ons via e-mail of via social media. Wij bewaren deze gegevens uitsluitend voor referentie. Mochten wij bepaalde delen van uw correspondentie willen delen via media dan vragen wij uw toestemming vooraf. Het kan dan gaan om het delen van een bepaalde ervaring of quote.
3. Website en webshop bezoek
Onze websites en webshop maken geen gebruik van cookies en andere soortgelijke technieken.
4. Beeld- en/ of geluidsopnamen
Tijdens bijeenkomsten en evenementen in het kader van projecten kunnen er beeld- en/ of geluidsopnamen worden gemaakt. Daarbij wordt ter plekke de mogelijkheid gegeven om niet in beeld te willen komen. Deze opnames worden gebruikt in verslagleggen over het project. Deze verslagen worden op de projectwebsite dan wel de website van BMP geplaatst en soms gedeeld via social media ten behoeve projectdoeleinden. De opnames worden niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Wanneer media geïnteresseerd zijn in het gebruik van bepaalde foto’s wordt hiervoor apart om toestemming gevraagd. Daarnaast worden er ook opnamen gemaakt voor interne doeleinden welke niet direct met de media worden gedeeld. Wij gebruiken deze opnamen voor ons archief.
5. Oral history interviews
Een aparte categorie vormen onze oral history projecten waarin wij interviews met personen op beeld vastleggen en waarvan wij een transcriptie maken. Voor elk interview wordt door de deelnemer een apart toestemmingsformulier getekend waarop duidelijk staat voor welke doeleinden de opname en transcriptie gebruikt worden, hoe deze eventueel gepubliceerd worden en op welke wijze de geïnterviewde de gegeven toestemming kan inzien en eventueel herzien.
Uw persoonsgegevens worden niet doorverkocht aan derden en evenmin gratis gedeeld met derden.
Website
Onze websites (die van BMP zelf en de projectwebsites) bevatten koppelingen naar websites van derden. Als de bezoeker van de website deze koppelingen volgt, wordt onze website verlaten. Dit privacybeleid dekt niet het gebruik van de website van derden en om deze reden aanvaardt BMP geen aansprakelijkheid voor het onzorgvuldig gebruik van persoonlijke gegevens of correct uitvoeren van de regelgeving door deze partijen. Wij adviseren u dan ook om de privacy statements van deze derden te raadplegen.
Beveiliging gegevens
BMP spant zich tot het uiterste in om een adequaat en passend niveau van beveiliging van de persoonsgegevens te verzorgen door het nemen van passende organisatorische en technische maatregelen tegen onrechtmatige verwerking en-of verlies. Wij sluiten overeenkomsten af met partijen waar uw gegevens worden bewaard waarmee dit wordt gewaarborgd. Bij een eventueel datalek zal BMP u hier zo spoedig mogelijk van op de hoogte stellen op een manier die op dat moment het meest doeltreffend is. Tevens zal een datalek direct bij de Autoriteit Persoonsgegevens worden gemeld en zullen wij de aanwijzingen die zij opstellen, binnen onze mogelijkheid, zorgvuldig opvolgen.
Bewaartermijn gegevens
BMP bewaart persoonsgegevens niet langer dan noodzakelijk voor de uitvoering van de overeenkomst en in ieder geval niet langer dan voor de verwerkingsdoeleinden in dit privacybeleid nodig en houdt zich ter zake aan de geldende wet en regelgeving. Wanneer u zich heeft opgegeven om een bepaalde nieuwsbrief of een voortgangsbericht te ontvangen, dan bewaren wij uw persoonsgegevens totdat u zich heeft uitgeschreven. Wij bewaren uw persoonsgegevens niet langer dan nodig is voor de communicatie in het kader van projecten. Daarbij tekenen wij aan dat de bewaarplicht voor Europese projecten in sommige gevallen 15 jaar bedraagt.
Inzage in, correctie en verwijdering van gegevens
Via het e-mailadres privacy@stichtingbmp.nl of via het postadres van stichting BMP kunt u schriftelijk bezwaar maken tegen gebruik van bepaalde gegevens door ons, of verzoeken om inzage in, correctie en/of verwijdering van uw (persoons)gegevens. Op schriftelijk verzoek zullen eventuele, door u medegedeelde correcties, worden verwerkt. BMP zal zo snel mogelijk, maar binnen vier weken, op uw verzoek reageren.
Wijzigingen
Er is veel gaande omtrent privacy en de Europese en nationale regelgeving wordt voortdurend aangepast en verscherpt. De gevolgen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming wordt nu uitgewerkt. Om deze reden zullen wij, indien nodig, ons privacybeleid aanpassen. Via de website wordt het actueel geldende privacybeleid weergegeven. Deze versie is opgesteld op 25 mei 2018.
woensdag 25 april 2018
In het VluchtelingenWerk Magazine voorjaar 2018 wordt de grahic novel "De bibliotheek van ongeschreven verhalen" van Firoez Azarhoosh en Nenad Vukmirovic kort besproken.
Maak de puzzel op pagina 26 van het magazine en maak kans op een exemplaar:
https://www.vluchtelingenwerk.nl/steun-ons/vluchtelingenwerk-magazine
Of als je niet kan wachten of nooit geluk hebt, bestel dan gewoon een exemplaar via onze site:
https://www.stichtingbmp.nl/cms/publicaties/de-bibliotheek-van-ongeschreven-verhalen
vrijdag 6 april 2018
Wanneer:
Donderdagmiddag 19 april 15:00 tot 17:00, Inloop vanaf 14.30
Locatie:
Boerderij De Hoef
Hogeweide 6
3541 BC Utrecht
Doe je mee?
Meld je aan via m.vanechtelt@doenjadienstverlening.nl Of bel 06-27349630 (Marlies) of 06-14615802 (Mayra) JGZ
vrijdag 6 april 2018
Het zesde voortgangsbericht Wijkacademies Opvoeden presenteert drie nieuwe thema’s die ouders in de divers Wijkacademies Opvoeden belangrijk vinden: Loslaten en opnieuw verbinden, discriminatie, en Opvoeden en geloof. Deze thema’s zijn geen onderdeel van het reguliere aanbod van opvoedondersteuning, maar wel van wezenlijk belang voor migranten ouders en hun kinderen. Daarnaast biedt het verslag een staalkaart van initiatieven van diverse wijkacademies; een korte beschrijving van wat deelname aan een Wijkacademie Opvoeden betekent voor ouders en professionals; en de plannen voor overdracht van het project Wijkacademies Opvoeden.
donderdag 5 april 2018
De 3e bijeenkomst van de Wijkacademie Stromend Overvecht begint met een heerlijke Syrische maaltijd.
De deelnemers vertellen uitgebreid over hoe ze zijn opgevoed en welke dingen zij hebben overgenomen om door te geven aan hun eigen kinderen.
En ook welke dromen zij hebben over hun toekomst.
woensdag 4 april 2018
29 maart was een Inspiratiemiddag Opvoeden is een gesprek in Leiden. Oud cursisten presenteren hun ervaringen met deze methode en met de Wijkacademies Opvoeden. Ook wethouder Roos van Gelderen was aanwezig. Dank aan CJG, Libertas en Jes.
woensdag 4 april 2018
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is de nieuwe verordening in de Europese Unie over gegevensbescherming en privacy. Wij volgen de richtlijnen van de AVG om uw persoonlijke gegevens op elke mogelijke manier te beschermen. Persoonsgegevens worden niet ter beschikking gesteld aan derden. Mochten er op onze website gegevens staan waarvoor u uw toestemming wilt intrekken, neem dan contact op via de mail: info@stichtingbmp.nl U kunt hier ons privacy document lezen.
zondag 25 maart 2018
Welke kaart past bij jou?
Dinsdag 13 maart van 12.00 - 14.15 u. was de tweede bijeenkomst van de Wijkacademie Stromend Overvecht.
Welke talenten heb je? En hoe kan je ze samen inzetten voor de wijk? Welke ideeën zijn er voor Overvecht?
Stromend Overvecht is een wijkacademie van oude en nieuwe bewoners met als motto: leren van elkaar.
Elke drie weken komt de groep bij elkaar om verhalen uit te wisselen en plannen te maken.
Voor meer informatie, lees de flyer
Benieuwd?
Kom naar de volgende bijeenkomst op
Dinsdag 3 april 2018 van 12.00 - 14.15 u.
Plan Einstein (Meeting Space)
Einsteindreef 91
Utrecht
woensdag 14 maart 2018
In vervolg op het Haalbaarheidsonderzoek Nederlands Oral History Centrum gaat stichting BMP samen met partners kijken hoe het Nationaal Knooppunt Oral History verder ontwikkeld kan worden.
vrijdag 9 maart 2018
Moeders, vaders, jongeren, professionals: op 18 december 2017 komen honderdvijftig deelnemers van zestien Wijkacademies Opvoeden samen voor de vierde landelijke conferentie van Wijkacademies Opvoeden Kijk ons nou! Deelnemers uit Utrecht, Leiden, Haarlem, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag maken deze ochtend tot een levendige, succesvolle ontmoeting met spellen, theater, workshops, en vooral vol herkenning, uitwisseling en verhalen. De conferentie is georganiseerd in het kader van de Wijkacademies Opvoeden, een initiatief van de stichting BMP.
woensdag 21 februari 2018
Dinsdag 20 februari 2018 van 12.00 - 14.15 u. was de startbijeenkomst van de Wijkacademie Stromend Overvecht.
Stromend Overvecht is een wijkacademie van oude en nieuwe bewoners met als motto: leren van elkaar
20 buurtbewoners ontmoetten elkaar, spraken over hun talenten en over wat ze belangrijk vinden voor de toekomst.
Elke drie weken komt de groep bij elkaar om verhalen uit te wisselen en plannen te maken.
Voor meer informatie, lees de flyer
Benieuwd?
Kom naar de volgende bijeenkomst op
Dinsdag 13 maart 2018 van 12.00 - 14.15 u.
Plan Einstein (Meeting Space)
Einsteindreef 91
Utrecht
vrijdag 16 februari 2018
In vervolg op het Haalbaarheidsonderzoek Nederlands Oral History Centrum gaat stichting BMP samen met partners kijken hoe het Nationaal Knooppunt Oral History verder ontwikkeld kan worden.
Wil je op de hoogte blijven van de voortgang van de plannen voor een Nationaal Knooppunt Oral History meld je dan aan voor de onregelmatig verschijnende digitale Nieuwsbrief.
vrijdag 19 januari 2018
Habiba genomineerd voor Sociaal werker van het jaar 2018
Habiba Chrifi-Hammoudi, consulent bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht, is één van de drie genomineerden voor de titel Sociaal Werker van het Jaar 2018. Habiba is enorm verrast dat ze is genomineerd, en nog wel door een samenwerkingspartner. “Samenwerken met allerlei organisaties is ontzettend belangrijk, omdat we mensen en kennis verbinden en elkaars werk versterken. Ik hoop dat deze nominatie eraan bijdraagt dat een werkwijze als AMWAHT in heel Nederland navolging krijgt. Het bereiken van migranten mantelzorgers vraagt om specifiek beleid. Met AMWAHT hebben we een methode ontwikkeld die werkt, waarmee we veel mensen bereiken en die vrouwen emancipeert. Ze worden assertiever, gaan voor het eerst met hun gezin naar een restaurant, worden vrijwilliger. Ik had nooit verwacht dat we zoveel vrouwen zouden bereiken!”. Op 14 maart, de Dag van de Sociaal Werker, wordt bepaald wie het komende jaar ambassadeur is van het vak en de branche.
vrijdag 22 december 2017
De landelijke conferentie Kijk ons nou! is druk bezocht. Negentig procent van de bezoekers is ouder of jongere en betrokken bij een van de Wijkacademies Opvoeden in Haarlem, Amsterdam-Oost, Holendrecht, Leiden, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Het opvoedtheater van de wijkacademie Schalkwijk over loslaten en je kind zonder je familie opvoeden in een vreemd land zorgde voor veel herkenning.
De wijkacademies Opvoeden uit Haarlem en Amsterdam-Oost presenteerden ieder een spel waarmee het gesprek over opvoeden in hun wijk wordt gestimuleerd: Just like you en Spelend money wise.
Er was veel belangstelling voor de workshops: Hoe kan ik mijn kind weerbaar opvoeden, Hoe praat ik met mijn kind over het geloof en Hoe kan ik omgaan met stress. Kwetsbare verhalen werden uitgewisseld door een groep vaders en moeders tijdens het spelen van Het Ouderschapsspel dat werd begeleid door vaders en moeders van de Wijkacademie Opvoeden Holendrecht.
Deze conferentie was dit jaar nog meer van ouders die onderling veel contacten legden en vol met ideeën naar huis gingen.
donderdag 21 december 2017
Spelend in gesprek over opvoeden
Met trots presenteren Wijkacademies Opvoeden diverse spellen, opvoedtheater en workshops
Op 18 december 2017 komen de ouders, ondersteuners en partners van verschillende Wijkacademies Opvoeden uit de steden Haarlem, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Den Haag en Utrecht bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, nieuwe onderwerpen te verkennen en hun kennis en producten met anderen te delen. Zo presenteren de Wijkacademies Opvoeden uit Amsterdam-Oost, Holendrecht en Haarlem met trots diverse spellen, opvoedtheater en workshops.
De foto's van de conferentie zijn te zien op de website van de wijkacademies opvoeden
donderdag 16 november 2017
De Wijkacademie Opvoeden Schalkwijk (1) bestaat inmiddels vier jaar en rond haar activiteiten af. Tijdens de slotbijeenkomst op dinsdag 14 november in basisschool de Meer kregen de kerngroepsleden een certificaat uitgereikt en werden hun kwaliteiten over het voetlicht gebracht.
donderdag 16 november 2017
Op 30 oktober 2017 kwamen een kleine tweehonderd Marokkaanse en Turkse mantelzorgers uit Utrecht bijeen. Wethouder Kees Diepeveen reikte certificaten uit aan een nieuwe lichting begeleiders van lotgenotengroepen. Zij hebben de AMWAHT opleiding met succes gevolgd. Als stichting BMP zijn we trots dat dit project dat ooit door ons ontwikkeld is nog steeds doorgaat. Er zijn nu al 450 mantelzorgers betrokken! Hulde aan Habiba Chrifi van Steunpunt Mantelzorg Utrecht die het AMWAHT vuurtje brandend houdt en deze dag organiseerde. Later op de avond kwamen er nog meer mantelzorgers bijeen om te dansen en te zingen tijdens de ladies only bijeenkomst.
dinsdag 31 oktober 2017
De Wijkacademie Opvoeden Schalkwijk (1) bestaat inmiddels vier jaar en gaat haar activiteiten afronden.
Op dinsdag 14 november van 14.00 - 16.30 u. is er een feestelijke en interactieve bijeenkomst.
Locatie: Basisschool De Meer - Erasmuslaan 1 - 2037 LA Haarlem
donderdag 26 oktober 2017
Tussen 2009 en 2011 voerde BMP, onder de naam AMWAHT (Allochtone Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst) twee experimentele opleidingstrajecten uit in Amsterdam en Utrecht. Op basis van deze experimenten, die inzetten op de empowerment van allochtone mantelzorgers en die hen leerden om zelf lotgenotengroepen van mantelzorgers op te zetten en te begeleiden, is een opleiding voor professionals ontwikkeld (train de trainer). Dit leidde tot tal van nieuwe AMWAHT-opleidingen in onder andere Zwolle, Nijmegen/Arnhem, Alkmaar, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Inmiddels niet meer alleen voor allochtone mantelzorgers maar voor alle mantelzorgers.
Wij vinden het bijzonder dat er nog steeds AMWAHT opleidingen worden gegeven. Steunpunt Mantelzorg Utrecht-Centraal kent zelfs een aparte coördinator AMWAHT. Over haar belevenissen en manier van werken is onlangs een kort artikel verschenen in het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken.
Binnenkort komen alle mantelzorgers die de AMWAHT opleiding in Utrecht door de jaren heen gevolgd hebben bij elkaar.
Het artikel is hier te lezen en te downloaden:
Bent u geïnteresseerd in AMWAHT? Movisie verzorgt een Train-de-trainer ondersteuners mantelzorg
woensdag 27 september 2017
Het oral history project Ongekend Bijzonder is eind maart 2017 formeel afgesloten. 248 vluchtelingen, mensen die de afgelopen veertig jaar hun land noodgedwongen moesten verlaten, vertellen in diepgaande, gefilmde interviews, hun levensverhaal. Bekijk en lees hele interviews, fragmenten en samenvattingen op de website:
De focus van de interviews ligt op hoe zij in Nederland een nieuw leven hebben opgebouwd en op hun bijdrage aan de vier grote steden van ons land. Bijzondere verhalen zijn het. Van mensen en een achtergrond die we –nog– nauwelijks kennen, vandaar ook de titel van het project.
Het laatste voortgangsverslag is hier te lezen:
woensdag 23 augustus 2017
© Werry Crone
Met zijn afscheidsrede hield hoogleraar pedagogiek Micha de Winter 31 mei een hoopvol pleidooi voor optimistische opvoedkunde.
Hij noemt de Wijkacademies in dit artikel in Trouw als mooie initiatieven.
www.trouw.nl/samenleving/hoe-voed-je-een-kind-op-in-een-best-wel-rotte-wereld
dinsdag 6 juni 2017
SAVE THE DATE
LANCERING VELDWERKERSPROJECT
‘VLUCHTEN ALS KIND’
19 JUNI 2017
10.00 – 13.00 UUR
RED STAR LINE MUSEUM, MONTEVIDEOSTRAAT 3, 2000 ANTWERPEN
Het Red Star Line Museum is op zoek naar nieuw biografisch migratie-erfgoed van mensen die als kind of jongere op de vlucht gingen, en in Antwerpen terechtkwamen. Met dit cocreatieve mondelinge geschiedenisproject wil het museum de collectie historische en hedendaagse migratieverhalen uitbreiden, verbreden en actualiseren.
Om de verhalen te verzamelen start het museum een zoektocht naar veldwerkers die de stad intrekken en verhalen vangen. Doel van het verzamelwerk is om in 2021, wanneer de Conventie van Génève 70 jaar bestaat, een tentoonstelling te openen over ‘vluchten als kind’. In afwachting worden een aantal verhalen al eerder beschikbaar gesteld voor het brede publiek, op verschillende manieren en in samenwerking met de veldwerkers en de geïnterviewden.
Op 19 juni zijn potentiële veldwerkers welkom in het museum van 10.00 tot 13.00 uur voor de lancering van de oproep.
maandag 5 juni 2017
23 mei 2017
16.00 - 18.00 u.
Parkrestaurant Anafora
Uilenboslaan 1
3451 GB Vleuten
Binnen het project ‘Gewoon opvoeden versterken’ – onderdeel van de Academische Werkplaats Transformatie Jeugd Utrecht – gaan drie Wijkacademies Opvoeden starten. In Hoograven, Kanaleneiland en Leidsche Rijn gaat een kerngroep van ouders met elkaar in gesprek over opvoeden. Samen kiezen ze belangrijke thema’s om in de wijk aan de orde te stellen en zoeken zij naar creatieve manieren om andere bewoners van de wijk daarbij te betrekken.
Op 23 mei a.s. organiseren de kerngroepen en professionals van de drie Wijkacademies een feestelijke aftrapbijeenkomst. De ouders uit de kerngroepen delen hun eerste ervaringen en wethouder Victor Everhardt zal hen officieel installeren.
dinsdag 16 mei 2017
maandag 27 maart 2017
vrijdag 24 maart 2017
Wijkacademie Haarlem zorgt ervoor dat ouders met verschillende achtergronden bij elkaar komen. Ze praten met elkaar over de opvoeding van hun kinderen, organiseren activiteiten en staan op veel manieren voor elkaar klaar. Wij zijn er trots op dat we dit project kunnen steunen!
Oranje Fonds
zaterdag 18 maart 2017
21 maart is het Live Magazine van Ongekend Bijzonder, een bijeenkomst over de educatieve mogelijkheden van het project rond het thema vluchtelingen en culturele diversiteit. Die dag presenteren ook tien andere organisaties hun (educatieve) project. Live Magazine bezoekers (zoals muziek- en theaterdocenten, onderzoekers, leraren PO,VO en HBO, integratiecoaches, medewerkers cultuurparticipatie e.d.) zijn zo in één keer op de hoogte van het actuele aanbod.
Wil je namens jouw organisatie ook een korte pitch geven? Laat z.s.m. weten via ongekendbijzonder@stichtingbmp.nl De tien leukste/meest verrassende/best passende projecten nodigen we uit.
zaterdag 4 februari 2017
maandag 30 januari 2017
Meld je dan aan voor de tweedaagse cursus, inclusief overnachting, voor professionals en vrijwilligers die stichting BMP op donderdag 23 en vrijdag 24 maart 2017 in Driebergen organiseert. Tijdens de cursus, die onderdeel uitmaakt van het landelijk project Wijkacademies Opvoeden en meer, leer je de basisprincipes van de (verhalende) methode van Opvoeden is een gesprek. Je oefent met elkaar en wisselt ervaringen uit en verdiept je, indien nodig, in mogelijkheden tot financiering.
Opgeven via onderstaande link:
donderdag 12 januari 2017
Ongekend Bijzonder heeft de publieksprijs van de CCD Award (Code Culturele Diversiteit) gewonnen, met dank aan de veldwerkers, de geïnterviewde vluchtelingen en alle culturele partners in het project. Woensdag 15 februari was de bekendmaking in De Melkweg in Amsterdam. De jury heeft Project Old Skool de CCD Award 2017 toegekend. http://codeculturelediversiteit.com/de-code-culturele-diversiteit-award-2016/
donderdag 22 december 2016
De Haarlemse wethouder, Joyce Langenacker ontving op dinsdag 6 december 2016 het eerste exemplaar van de wijkkrant Opvoeden in de wijk. De wijkkrant is bedacht en gemaakt door de Wijkacademie Opvoeden Schalkwijk.
zaterdag 10 december 2016
zaterdag 26 november 2016
Afgelopen jaar spraken pleegouders, pleegkinderen, ouders en professionals o.l.v. trainers die geschoold zijn in de methode ‘Opvoeden is een gesprek’, met elkaar over de uitdagingen van het opvoeden binnen pleegzorg. Ontroerende verhalen werden gedeeld en gemeenschappelijke inzichten over wat werkelijk belangrijk is bij de opvoeding van een pleegkind en hoe een positieve verandering mogelijk is, werden gebundeld en doorgegeven.
En nu is het project bijna klaar!
dinsdag 1 november 2016
zaterdag 15 oktober 2016
In opdracht van stichting BMP is deze tijdlijn samengesteld op basis van onderzoek van Elias van der Plicht voor het boek 'Achterlaten en opnieuw beginnen' (Uitgeverij Prometheus, september 2016). Alle beeld verwijst naar online bronnen.
maandag 3 oktober 2016
De actuele vluchtelingencrisis houdt de gemoederen in Nederland sterk bezig. Het lijkt of we met een heel nieuw verschijnsel te maken hebben, maar klopt dat ook? Al vanaf de zestiende eeuw hebben zich talloze vluchtelingengroepen in Nederland gevestigd. Van de Zuidelijke Nederlanders die vanuit het huidige België voor de Spaanse bezetter wegvluchtten, tot de Syriërs vier eeuwen later.
donderdag 1 september 2016
Op vrijdag 23 september 2016 organiseerde stichting BMP het symposium Unknown Voices, New Lesssons in samenwerking met het IISG en de Werkgroep Oral History van het Huizinga Instituut. Locatie was het Trippenhuis op de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Doel van Unknown voices, new lessons is de uitkomsten van het project Ongekend Bijzonder bespreken en hieruit lessen voor de toekomst trekken.
donderdag 1 september 2016
vrijdag 24 juni 2016
vrijdag 24 juni 2016
It takes a village to raise a child, is een veel aangehaalde uitspraak. Maar hoe ziet zo’n dorp eruit? Deze vraag kregen ouders en jongeren voorgelegd tijdens een bijeenkomst over ouderbetrokkenheid in Holendrecht op 18, 19 en 20 december 2015. In totaal 122 deelnemers deelden hun ervaringen en meningen over opvoeden in Holendrecht. Het programma begon met een voorstelling of interview op het podium over opvoeden en ouderbetrokkenheid en vervolgens spraken de aanwezige ouders, jongeren, buurtbewoners en professionals in tweetallen en met tafelgenoten over opvoeden. Zij wisselden hun ervaringen uit en aan het eind van de bijeenkomsten hebben zij hun ideeën over kinderen goed grootbrengen binnen Holendrecht opgeschreven op papier met daarop ‘huisjes’. Het idee was dat we zo samen zouden bouwen aan de wijk Holendrecht waarin je samen kinderen groot brengt. Deze voorstellen en ideeën zijn verzameld en vervolgens geordend. De ouders en jongeren blijken een veelomvattende visie te hebben op kinderen grootbrengen: ze gaan over opvoeden thuis, op school en in de wijk. De geordende ideeën en opmerkingen bieden zicht op een soort droomwijk.
vrijdag 24 juni 2016
donderdag 23 juni 2016
“Hoe gewoon is het om op straat het kind van een ander aan te spreken op het gedrag?” “Hoe kun je met een ouder op het schoolplein een gesprek beginnen over opvoeden?” “Hoe kun je ouders steunen waarvan je ziet dat ze het moeilijk hebben?” Zo maar een paar vragen die ouders van de diverse Wijkacademies Opvoeden zichzelf stellen omdat zij een fijn en veilig opvoedklimaat voor hun kind en in de wijk willen stimuleren. Hoe doe je dat en welke hobbels kom je als Wijkacademie tegen, dat is de rode draad van dit vierde voortgangsbericht van het project Wijkacademie Opvoeden en meer.
vrijdag 10 juni 2016
vrijdag 13 mei 2016
vrijdag 13 mei 2016
vrijdag 6 mei 2016
vrijdag 6 mei 2016
Het Ouderschapsspel vraagt vaders en moeders naar hun hartverhaal, focust op zaken die krachtiger maken en stimuleert een groepsgesprek dat ouders herkenning, erkenning en inspiratie biedt. Een gespreksleider zorgt ervoor dat ouders de regie over hun verhaal hebben. Het Ouderschapsspel is bedacht door ouders voor ouders en alle ouders die met andere ouders willen praten over hun ouderschap kunnen het spelen.
Het ouderschapsspel is nu verkrijgbaar via onze website: Het Ouderschapsspel
vrijdag 29 april 2016
vrijdag 22 april 2016
zaterdag 16 april 2016
Lees het artikel in Het Parool:
vrijdag 15 april 2016
donderdag 14 april 2016
5 november 2015, Blauwe Moskee Amsterdam
Opvoeden in spannende tijden, het thema van deze conferentie die op 5 november plaatsvond in de Blauwe Moskee te Amsterdam, is bedacht door ouders. Ouders, jongeren en professionals gaan met elkaar in gesprek over wat wij als ouder spannend vinden en wat wij als opvoeder willen.
woensdag 30 maart 2016
Geplaatst door Wijkacademie Opvoeden Schilderswijk op donderdag 24 maart 2016
donderdag 24 maart 2016
It takes a village to raise a child. Een Afrikaans gezegde, aangehaald door de Leidse wethouder Roos van Gelderen (SP) bij de installatie van de eerste kerngroep Wijkacademie. Negen vrouwen die zich feitelijk gaan bezighouden met sociale samenhang, want opvoeden is meer dan een zaak van de ouders alleen. Dat bleek tijdens de miniconferentie die door de wijkvereniging in samenwerking met Libertas was georganiseerd rond de installatie. Een goed bezochte bijeenkomst – op maandagochtend! – waar ondermeer is gesproken over de rol van vaders, de positie van communicatie, en het perspectief van en op lastige jeugd.
Zie voor de rest van het artikel: http://sleutelstad.nl/2016/03/21/slaaghwijk-heeft-de-eerste-leidse-wijka...
woensdag 23 maart 2016
dinsdag 23 februari 2016
dinsdag 16 februari 2016
Het Kennisplatform Integratie & Samenleving schrijft over het Magazine You(th) in Oost.
Het magazine is gemaakt voor en door jongeren uit Amsterdam-Oost. De ‘glossy’ bevat verhalen over jongeren die zich inzetten voor hun buurt en hun talenten tot ontwikkeling willen brengen. Tot groot genoegen van buurt, ouders en jongeren zelf.
Het artikel is hier te lezen.
maandag 25 januari 2016
Geplaatst door Stichting BMP op woensdag 6 januari 2016
donderdag 7 januari 2016
Wat geef je van je eigen opvoeding mee aan je kind en wat niet? Deze vraag beantwoorden de leden van de kerngroep van de Wijkacademie Opvoeden in Holendrecht tijdens de bijeenkomst op 25 november 2015. De groep bestaat uit ouders, grootouders en vrijwilligers. Zij gaan in gesprek, leren van elkaar en gaan allianties aan met scholen en instellingen in de buurt om op een aantrekkelijke manier zelfgekozen opvoedthema’s in de wijk te bespreken. Hoe verloopt zo’n proces van verhalen vertellen en welke gedeelde ervaringen, wensen en zorgen zijn in de verhalen aanwezig? In dit blog vertel ik over mijn eerste kennismaking met deze werkwijze en de Wijkacademie Opvoeden Holendrecht.
donderdag 17 december 2015
vrijdag 11 december 2015
vrijdag 11 december 2015
Hét magazine gemaakt door jongeren en ouders uit Amsterdam Oost
vrijdag 23 oktober 2015
vrijdag 2 oktober 2015
Inge van Mill fotografeert buurtbewoners die zojuist hun verhaal over opvoeden in de Schilderwijk hebben verteld aan de hand van een voorwerp. De voorwerpen, zoals een vijzel, voetbal, shisha, afwasborstel of fez lagen uitgestald op de tafel van de Wijkacademie Opvoeden tijdens het Schilderwijkfestival.
donderdag 17 september 2015
Een prachtig gevarieerd boek dat ons een inkijk geeft in de belevingswereld van mensen waarvan de meesten zo'n vijfendertig tot veertig jaar geleden aanmeerden in Utrecht en omgeving.
dinsdag 8 september 2015
vrijdag 4 september 2015
De vlam is aan
donderdag 27 augustus 2015
dinsdag 18 augustus 2015
De iftar die de Buurtbroeders van het Stagehuis Schilderswijk in samenwerking met de Wijkacademie Opvoeden afgelopen vrijdag 26 juni organiseerden werd druk bezocht.
De Buurtbroerder zien hierin een kans om met buurtbewoners van andere afkomst en religie de ramadan samen te beleven. Zeker in deze tijd is dat belangrijk, in een wereld waarin zo veel verschrikkelijke dingen gebeuren. De ramadan is een periode van saamhorigheid, bij elkaar komen en met elkaar eten en gedachten met elkaar delen. De buurtbroeders zijn actief in de gesprekken die plaatsvinden in het kader van de Wijkacademie Opvoeden. Opvoeden gaat niet alleen over de relatie tussen ouders en kind; opvoeden is veel breder. Het gaat over je verantwoordelijk voelen voor je buren en je omgeving.
maandag 29 juni 2015
Stichting Praat organiseerde samen met de Wijkacademie Amsterdam Oost zaterdag 27 juni de manifestatie "Amsterdam Oost hangt de vuile was buiten'.
Theatergroep Blik Bijzonder deelde op het Javaplein in de Indische Buurt wasgoed uit waarop ervaringen met kindermishandeling geschreven konden worden.
Lees voor een verslag Het Parool van zaterdag 27 juni
maandag 29 juni 2015
maandag 1 juni 2015
Muzikanten uit voormalig Joegoslavië in Amsterdam voor het eerst samen op het podium in een nieuwe muzikale mix.
Posted by Ongekend Bijzonder on zondag 31 mei 2015
zondag 31 mei 2015
maandag 25 mei 2015
dinsdag 28 april 2015
Posted by Ongekend Bijzonder on zondag 19 april 2015
zondag 19 april 2015
dinsdag 7 april 2015
Vast een paar foto's van de verhalen voorstelling Van Meden en Perzen tot Rotterdammer! Het was mooi, indringend en puur.
Posted by Ongekend Bijzonder on zaterdag 28 maart 2015
zaterdag 28 maart 2015
donderdag 26 maart 2015
donderdag 26 maart 2015
woensdag 25 maart 2015
vrijdag 6 maart 2015
vrijdag 6 maart 2015
vrijdag 6 maart 2015
vrijdag 6 maart 2015
vrijdag 6 maart 2015
vrijdag 6 maart 2015
vrijdag 6 maart 2015
vrijdag 6 maart 2015
vrijdag 6 maart 2015
Yassine Abarkane van de Wijkacademie Opvoeden Schilderswijk reikt het boekje over opvoeden uit aan burgemeester Jozias van Aartsen. Het boekje is gemaakt door jongeren van het Stagehuis en bestaat uit acht verhalen van verschillende bewoners van de Schilderswijk. Benieuwd naar de inhoud? De eerste verhalen, opgetekend door Hayat Tahboun, zijn nu te lezen via de Facebook-pagina van de Wijkacademie: WijkacademieSchilderswijk
Wil je meer verhalen horen? Ga langs bij het Stagehuis Schilderswijk en vraag naar Yassine.
donderdag 5 maart 2015
De afgelopen maanden hebben jongeren van het Stagehuis Schilderswijk verhalen van buurtbewoners over opvoeden verzameld. Dinsdag 24 februari is het zover. Het boekje dat ze daar van maakten is klaar.
In het Stagehuis aan het Teniersplantsoen reikt Yassine Abarkane het eerste exemplaar uit aan Lia Kroon, algemeen directeur van de dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn.
Het boekje blijkt als je het openvouwt een poster te zijn met daarop de vraag: Wie en waar voeden we op.
Met deze vraag gaat de komende tijd een groep ouders en jongeren op pad om het gesprek over opvoeden in de Schilderswijk aan te gaan.
donderdag 26 februari 2015
Op zondag 8 februari 2015 is, in zijn huis in Amsterdam, Herman Divendal overleden. Herman was lid van de Landelijke expertgroep bij het project Ongekend Bijzonder. Hij is 24 jaar lang actief geweest in AIDA Nederland (Association Internationale de Defense des Artistes), een belangrijk steunpunt in ons land voor vervolgde, gevluchte kunstenaars. Zijn kennis van zaken, uitgebreide netwerk, ervaring en grote betrokkenheid met gevluchte kunstenaars, waren een waardevolle bijdrage aan ons project. We missen een "compañero" die de situatie van vluchtelingen wist te begrijpen, een inspirerende persoonlijkheid die de liefde van velen wist te winnen met zijn oprechte betrokkenheid, menselijkheid en solidariteit.
donderdag 12 februari 2015
maandag 9 februari 2015
Dinsdag was er weer een bijeenkomst van de Wijkacademie Opvoeden in de Schilderswijk. Vrouwen uit Somalië, Marokko, Tunesië en Turkije kwamen bij elkaar om te praten over opvoeden.
Hoe begin je zo'n gesprek?
Ieder krijgt een A4-tje dat in drie stroken is verdeeld: verleden - heden - toekomst. Kies een kleur die het best bij die periode past. Als we de eerste tekening bekijken zien we het verleden: groen. Dat is de natuur en de bomen en planten waar we van leven. De toekomst is blauw: daar gaan we toch allemaal heen? Maar het midden ... het heden ... is zwart gekleurd. Overal is oorlog om ons heen. Het is een moeilijke tijd.
woensdag 28 januari 2015
woensdag 28 januari 2015
donderdag 22 januari 2015
donderdag 22 januari 2015
HAARLEM - In Schalkwijk komt een Ouderbrigade. Sinds oktober 2013 draait in Schalkwijk de Wijkacademie Opvoeden. Er komt nu een spreekuur van en voor ouders
De wijkacademie is ontwikkeld door Stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie en is op initiatief van Meetingz! naar Haarlem gehaald. Daarmee bouwde Meetingz! voort op een aantal van haar lopende activiteiten en konden deze verduurzaamd worden. In de Wijkacademie treffen ouders uit de wijk elkaar om met elkaar te spreken over zaken die hen bezighouden wat betreft het opvoeden en opgroeien van hun kinderen. Zij vinden bij elkaar steun en organiseren samen voor andere ouders bijeenkomsten. Zo werd dit jaar in juni de succesvolle Schalkwijkse Conferentie over Opvoeden en Onderwijs georganiseerd. Op deze conferentie stonden, zoals bij alle bijeenkomsten van de Wijkacademie, de ouders en hun verhalen centraal.
Lees het hele artikel in: Rodi - nieuws uit de regio
maandag 12 januari 2015
De kracht van mantelzorgers die een AMWAHT-opleiding volgen werd gevangen in de portretten die fotografe Maria Heijdendael dit jaar maakte van de AMWAHT-cursisten in Amsterdam Noord.
Na een periode van succesvol uitrollen van de opleiding door heel Nederland is het ondersteunen van producenten en docenten van AMWAHT-opleidingen per 1 september overgedragen aan Movisie (Michaëla Merkus, m.merkus@movisie.nl , tel. 030 789 21 49 (direct)).
donderdag 25 december 2014
woensdag 17 december 2014
Onder leiding van Arash en kunstenaar Willem Gorter maken kinderen kunstwerken in het kader van het thema ‘ik en mijn omgeving’.
Het verslag van het project ‘ik en mijn omgeving’ is hier te lezen.
donderdag 13 november 2014
donderdag 13 november 2014
woensdag 5 november 2014
Het tweede voortgangsbericht van het project Wijkacademies Opvoeden en meer is nu te lezen op onze website.
maandag 3 november 2014
dinsdag 28 oktober 2014
De videoreportage van de Inspiratiemiddag is hier te bekijken:
De 24 veldwerkers op het podium tijdens de inspiratiemiddag die zij op 24 oktober organiseerden in het kader van Ongekend bijzonder.
zondag 26 oktober 2014
Op 24 oktober organiseren wij voor alle betrokkenen bij het project Ongekend Bijzonder een inspiratiemiddag voor uitwisseling en ontmoeting.
We zijn nu een jaar onderweg, een jaar dat in het teken stond van voorbereiding met onze partners in de vier steden en de opleiding van de veldwerkers die de oral history interviews gaan uitvoeren. Wij willen u graag laten zien wat we gaan doen, en andersom onszelf door u laten inspireren. Wij nodigen u van harte uit om bij deze middag aanwezig te zijn!
De locatie is het mooi gelegen Planetarium aan de Kromwijkdreef 11 te Amsterdam. Het programma start om 13:30 en duurt tot 17:00 uur.
Inschrijven via de site van Ongekend bijzonder
zondag 19 oktober 2014
woensdag 8 oktober 2014
woensdag 24 september 2014
Wil je aan de slag met het gesprek over opvoeden op school, in je wijk , met jongeren en/of ouders? Meld je dan aan voor de tweedaagse cursus voor professionals en vrijwilligers die stichting BMP op 24 en 25 september 2014 organiseert. Tijdens de cursus leer je de basisprincipes van de (verhalende) methode van Opvoeden is een gesprek. Je oefent met elkaar en wisselt ervaringen uit met anderen. Ook krijg je een uitgebreidere beschrijving van de vijf korte (drie tot vier maanden) programma’s die je zelfstandig in jou omgeving kunt uitvoeren. De kosten bedragen € 65 euro per persoon, inclusief overnachting lunch en diner. Er is plaats voor 20 deelnemers. de precieze locatie (in het midden van het land) wordt nog bekend gemaakt. Meer informatie over de aard van de vijf korte programma’s vindt je in deze krant!
Daar kun je ook lezen welke ondersteuning stichting BMP verder biedt. Aanmelden kan per telefoon of per e-mail: 020 4282728 of opvoeden@stichtingbmp.nl o.v.v. Cursus Opvoeden is een gesprek
dinsdag 19 augustus 2014
Een korte reportage van de Inspiratieochtend Wijkacademies Opvoeden en meer.
woensdag 9 juli 2014
Voor een foto-impressie klik op de foto's hieronder:
De ouders van de Wijkacademie Opvoeden Oost presenteerden zichzelf op 3 juli voor het eerst aan de buurt. Zij vertellen over wat de Wijkacademie Opvoeden is, welke thema’s zij belangrijk vinden en hoe u ook mee kunt doen met deze bijzondere Wijkacademie! Bestuursvoorzitter Nevin Özutok opent de avond officieel met de installatie van de kerngroep. Klik op de foto's hierboven voor een eerste impressie.
vrijdag 4 juli 2014
In Amsterdam Noord hebben jongeren aan de hand van hun eigen levensverhalen onderzocht waarom zo veel jongeren geen passend diploma halen. In deze filmreportage zijn korte fragmenten van hun verhalen in beeld gebracht en zie je de jongeren tijdens een publieke presentatie in discussie gaan met de zaal over hún stellingen.
De waaier en het eindadvies voor ouders, jongeren, scholen, jongerenwerk en het stadsdeel zijn gratis (tegen verzendkosten) te verkrijgen.
dinsdag 1 juli 2014
woensdag 25 juni 2014
woensdag 25 juni 2014
woensdag 25 juni 2014
woensdag 25 juni 2014
In Haarlem, Den Haag en Amsterdam bestaan Wijkacademies Opvoeden. Deze wijkacademies worden gedragen door kerngroepen van ouders en soms ook jongeren. Zij spreken met elkaar over belangrijke opvoedthema’s en bedenken plannen om de onderwerpen die zij belangrijk vinden op een aantrekkelijke manier in hun wijk aan de orde te stellen.
De Wijkacademies worden ondersteund door de stichting BMP en lokale partners. Vanaf oktober 2015 zal de rol van BMP worden overgenomen door professionals van bestaande instellingen uit de omgeving van de Wijkacademies. Vanaf die datum gaat er in de drie experiment-gemeentes ook een tweede Wijkacademie Opvoeden van start.
Om professionals van Centra Voor Jeugd en Gezin, Ouder-en-Kind teams, Opbouwwerk, Sociale Wijkteams, en dergelijke voor te bereiden op het ondersteunen van Wijkacademies opvoeden organiseert de stichting BMP in samenwerking met Lotus&Tulip een speciale cursus.
Inschrijven voor de cursus kan tot 10 september 2014 door een e-mail met motivatie en CV te sturen aan: opvoeden@stichtingbmp.nl o.v.v cursus voor professionals
donderdag 19 juni 2014
De rapgroep GoHardCrew uit de Schilderswijk maakte speciaal voor het project Wijkacademies Opvoeden en meer een rap over opvoeden. Tijdens de inspiratieochtend van 22 mei was de rap voor het eerst te horen.
woensdag 18 juni 2014
In opdracht van de Wijkacademie Opvoeden in Schalkwijk (Haarlem) maakte 2020 producties een korte film over het belang van samenwerking tussen ouders en school. De premiere was 4 juni tijdens de Schalkwijkse conferentie over opvoeden en onderwijs.
dinsdag 3 juni 2014
maandag 2 juni 2014
maandag 26 mei 2014
Opvoeden is een zaak van alledag, maar we praten er weinig over. In Amsterdam, Haarlem en Den Haag zijn Wijkacademies Opvoeden gestart. Hier komen ouders samen om te praten over hun ervaringen en plannen te maken voor hun eigen wijk. Ze worden ondersteunt door lokale organisaties en stichting BMP. Een uniek experiment.
vrijdag 16 mei 2014
donderdag 15 mei 2014
Het eerste voortgangsbericht van het project, over de periode oktober 2013 – maart 2014, is verschenen. Het geeft allerlei doorkijkjes over de afgelopen maanden: De Ouverture – de aftrap van het project, het voorbereidend veldonderzoek door Bureau Wijkwiskunde, bijeenkomsten van de landelijke expertgroep en de stedelijke stuurgroepen, het historisch onderzoek en veel meer.
woensdag 14 mei 2014
In uw dagelijkse praktijk houdt u zich bezig met het ontwikkelen, aanbieden en/of uitvoeren van ondersteuning aan mantelzorgers. Hoewel het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers divers is, bereikt het lang niet iedereen. Zoekt u naar nieuwe manieren om mensen bij uw activiteiten te betrekken? Kom op maandag 19 mei a.s. naar onze studiemiddag en maak kennis met een beproefde methode die u hierbij kan helpen. Alle Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst (AMWAHT) is een beproefde methode om moeilijk bereikbare groepen mantelzorgers te activeren en hun zelfsturend vermogen te vergroten. De methode voorziet in een opleiding en een praktijkdeel. In het praktijkdeel bereiken de opgeleide mantelzorgers op hun beurt weer andere mantelzorgers.
dinsdag 29 april 2014
Programma in het teken van 4 mei met dichters en filmmakers met een niet-Nederlandse achtergrond, die geen directe band hebben met WO II, maar die wel te maken hebben gehad met oorlog of onderdrukking in hun land van herkomst.
Wat betekenen herdenken, oorlog en vrijheid voor hen?
Kaarten kan je hier bestellen: http://denieuweliefde.com/programmas/niet-mijn-oorlog--wel-mijn-vrijheid.316.html
dinsdag 29 april 2014
dinsdag 15 april 2014
maandag 7 april 2014
dinsdag 18 maart 2014
donderdag 6 maart 2014
Voor de stichting BMP zet Tessa Dikker in samenwerking met Diversiteitsland en Dream Support de Wijkacademie Opvoeden Amsterdam Oost op. Kern van het plan is dat er in een buurt een kerngroep van ouders ontstaat die zich gedurende minimaal 2 jaar tot doel stelt om een platform te zijn voor inhoudelijke uitwisseling tussen opvoeders, een pedagogische visie voor de wijk ontwikkelt en passende vormen zal bedenken om belangrijke thema’s rondom opvoeden breder in de wijk bespreekbaar te maken met zoveel mogelijk andere ouders/ bewoners en instellingen. En zo dus een pedagogische gemeenschap te vormen waarin opvoeden in al zijn facetten een vanzelfsprekend gespreksonderwerp is.
Tessa doet verslag van de bijeenkomsten van de kerngroep van de wijkacademie zodat iedereen die dat leuk en interessant vindt op de hoogte gehouden kan worden van de ontwikkelingen binnen de wijkacademie en de bijzondere ontmoetingen en verhalen niet verloren zullen gaan.
27 mei 2014
6 mei 2014
15 april 2014
25 maart 2014
4 maart 2014
4 februari 2014
14 januari 2014
dinsdag 4 maart 2014
Vanwege de grote belangstelling voor ons Magazine, is er een nieuwe druk verschenen. Inhoudelijk vrijwel hetzelfde, met een nog mooiere vormgeving!
In het magazine vertellen ouders en jongeren met een migratieachtegrond wat zij belangrijk vinden als het om opvoeden gaat. Hun uitspraken en verhalen worden afgewisseld met berichten en bijdragen uit de verschillende onderdelen van het project Opvoeden is een gesprek. Lees bijvoorbeeld het essay over de paradox van de pedagogische gemeenschap en het artikel over de Wijkacademies Opvoeden.
Het magazine is online te lezen, of in gedrukte vorm te bestellen (alleen verzendkosten).
zaterdag 1 maart 2014
Daar is hij dan, de filmreportage van de Ouverture van het project Ongekend bijzonder. Inspirerend én informatief en met prachtige muziek van Mehmet Polat en vrienden.
Met bijdragen van Halleh Ghorashi, Stef Scagliola, Paul Brood en Paul van de Laar.
De reportage is gemaakt door Ron Langdon. Duur negen minuten. Veel kijkplezier gewenst.
dinsdag 25 februari 2014
Op zaterdag 8 februari sprak Siebe Thissen, hoofd Kunst & Openbare Ruimte van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, een lezing uit over de ontwikkeling van muurschilderingen in Rotterdam en de bijdrage daaraan van Chileense kunstenaars. Hij sprak in het kader van het project 40 jaar Chileense vluchtelingen en solidariteit ter gelegenheid van de opening van een expositie en de presentatie van het boek 40 jaar, 40 verhalen.
Voor meer informatie. Kijk op de website: www.chili40jaar.nl/
De volledige lezing is hier te lezen.
woensdag 12 februari 2014
dinsdag 4 februari 2014
dinsdag 14 januari 2014
Even wat cijfers: De Wijkacademie Opvoeden in Schalkwijk (Haarlem) kent een kerngroep van ouders. 4 mannen (van een jonge vader tot een opa). 12 vrouwen in de leeftijd van 18 tot in de 50.
8 nationaliteiten. 1 man is nu 26 maanden in Nederland, een ander 46 jaar.
donderdag 9 januari 2014
woensdag 8 januari 2014
Ik zag mensen door de regen fietsen, en ik vroeg mij af: "waarom gaan zij niet ergens koffie drinken en wachten totdat de regen voorbij is?
Ik zou dat nooit doen!
Ik zag overal mensen met rugzakken rond lopen, fietsen ...en ik vroeg mij af: "Waarom dragen zij die rugzakken, alles wat je nodig hebt kan je toch in een broekzak stoppen?
Raar, ik zou dat nooit doen!
woensdag 8 januari 2014
Op 11 december ontvingen 15 AMWAHT-cursisten in het stadhuis van Zwolle een certificaat uit handen van wethouder Erik Dannenberg. De wethouder benadrukte in zijn toespraak het belang van mantelzorgers in onze veranderende samenleving en stipt ook kort zijn eigen werk als mantelzorger aan.
dinsdag 7 januari 2014
vrijdag 20 december 2013
zaterdag 14 december 2013
De Ouverture van het project Ongekend bijzonder, de bijdragen van vluchtelingen aan de stad vindt plaats op:
Vrijdag 13 december
14.00 tot 17.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
In het Nationaal Archief
vrijdag 13 december 2013
De Wijkacademie Opvoeden gaat van start in de Schilderswijk. Stichting BMP werkt samen met het Stagehuis Schilderwijk, dat gevestigd is in het hart van de wijk aan het Teniersplantsoen.
Jan Rothuizen maakte een prachtige tekening van dit plein in de Schilderswijk (de Volkskrant, 24 oktober 2013).
Ben je moeder, vader, opa of opa? Wil je lid worden van de kerngroep van ouders die de Wijkacademie gaat opbouwen?
Kom dan langs bij het Stagehuis en meld je aan bij Yassine Abarkane.
donderdag 14 november 2013
Alle Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst in Zwolle.
De AMWAHT-opleiding zet in op het doorbreken van het isolement van (allochtone) mantelzorgers en spreekt ze aan op hun eigen kracht en ontwikkelingsmogelijkheden.
dinsdag 5 november 2013
Op woensdagmiddag 9 oktober heeft Wethouder Jan Nieuwenburg van de gemeente Haarlem de aftrap gegeven voor de wijkacademie Opvoeden in Schalkwijk.
maandag 14 oktober 2013
In de week van de opvoeding op 9 oktober om 15.00 u. installeert wethouder Nieuwenburg de kerngroep van de Wijkacademie Opvoeden Schalkwijk in het stadhuis van Haarlem.
maandag 7 oktober 2013
Na een lange voorbereidingstijd is het zover. We kunnen starten met het project Ongekend Bijzonder.
Doel van dit driejarig project is: Het verzamelen, archiveren, voor een breed publiek toegankelijk maken en op creatieve wijze en kunstzinnige wijze presenteren van de levensverhalen van vluchtelingen, met speciale aandacht voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van de vier grote steden.
dinsdag 1 oktober 2013
dinsdag 1 oktober 2013
dinsdag 1 oktober 2013
PERSBERICHT - Het Museum of Broken Relationships is een verzameling vol spullen van mensen over de hele wereld die iets vertellen over een voorbije relatie. De objecten, waaronder een trouwjurk, een norse tuinkabouter en zelfs een beenprothese worden getoond naast de verhalen en herinneringen aan de liefde die zij symboliseren. Museum of Broken Relationships is vanaf 16 november 2013 tot en met 2 maart 2014 te zien in de Oude Kerk.
Iedereen kan meedoen en een object doneren aan de tentoonstelling.
dinsdag 10 september 2013
UTRECHT - Vrijdag 6 september is de eerste opleidingsdag van AMWAHT in Utrecht, gereorganiseerd door Steunpunt mantelzorg.
vrijdag 6 september 2013
Opvoeden is mooi en spannend. Het gaat over vragen als:
Om met meer mensen over opvoeding te praten en om van elkaar te kunnen leren hebben Meetingz! en de stichting BMP het initiatief genomen tot de Wijkacademie Opvoeden in Schalkwijk.
Doe mee!
woensdag 4 september 2013
woensdag 4 september 2013
Nieuws-item op AT5 over de AMWAHT-opleiding in Amsterdam.
dinsdag 27 augustus 2013
dinsdag 27 augustus 2013
In de nacht van 11 op 12 augustus is Boudewijn Brinkman overleden. Hij was onder meer mede oprichter van de stichting BMP in 1986 en bestuurslid van het eerste uur. Boudewijn is slecht 63 jaar geworden.
maandag 19 augustus 2013
Op dinsdag 2 juli ontvingen 10 vrouwelijke studenten hun AMWAHT-certificaat uit handen van wethouder Jesse Bos. AMWAHT heeft wekelijks mantelzorgers opgeleid om lotgenotengroepen te organiseren en te begeleiden. AMWAHT staat voor: Amsterdamse mantelzorgers werken aan hun toekomst.
vrijdag 5 juli 2013
UTRECHT - Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo, houdt een inleiding over de toekomst van allochtone mantelzorgers en de plek en betekenis van lotgenotengroepen tijdens de verdiepingsbijeenkomst van dinsdag 18 juni.
dinsdag 18 juni 2013
Ondertussen zijn we begonnen aan een nieuw project: Voortijdige schoolverlaters in Amsterdam Noord. We gaan aan de slag om het MBO College Noord, andere scholen en natuurlijk ouders en het stadsdeel te adviseren hoe je schooluitval kan voorkomen. Ze hebben gekeken naar de ervaringen van Je Weet Zelluf in Rotterdam Zuid, maar gaan op hun eigen manier aan de slag.
zondag 9 juni 2013
zaterdag 1 juni 2013
woensdag 29 mei 2013
Het was een mooie Manifestatie vandaag. Veel input uit verschillende invalshoeken en gelukkig ook veel onderlinge uitwisseling. Enkele hoogtepunten: het verhaal van Nurcan, de bijdrage van de jongeren van Je Weet Zelluf en van wijkschool Feijenoord en die van Micha de Winter. Maar er is zoveel meer te vertellen.
vrijdag 24 mei 2013
‘Eindelijk een man’ riepen de dames in de AMWAHT-groep in Zwolle giebelend toen ik binnenkwam. Het bleef de hele dag, waarin ik op bezoek was bij die groep, een terugkerende grap, waar veel over werd gelachen.
vrijdag 26 april 2013
De sociale zekerheid is de afgelopen jaren ondergeschikt gemaakt aan het vreemdelingenbeleid. De regels voor migranten worden steeds strenger, vooral als er iets mis is met hun verblijfstitel. ‘We zitten in een negatieve spiraal’, stelt Gijsbert Vonk, hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van de stichting BMP.
dinsdag 23 april 2013
Ibrahim Yerden schreef zijn proefschrift over tradities, zorgverwachtingen en zorgpraktijken bij oudere Turkse migranten en hun kinderen en de ontwikkelingen die zich vanaf 1960 daarin hebben voorgedaan.
zaterdag 20 april 2013
vrijdag 19 april 2013
donderdag 18 april 2013
vrijdag 12 april 2013
woensdag 10 april 2013
dinsdag 9 april 2013
maandag 8 april 2013
De landelijke oudergroep van Opvoeden is een gesprek is van verschillende kanten gevraagd iets te zeggen over de ophef rond het Turkse jongetje dat in een lesbisch pleeggezin is geplaatst. Wij aarzelden om ons in de discussie te mengen nu dit vooral een politieke discussie is geworden waar niemand meer echt naar elkaar luistert. Toch willen wij ons hierover uitlaten, omdat het geval van Yunus in onze ogen de afstand die bestaat tussen het systeem van jeugdhulpverlening en migrantenouders pijnlijk duidelijk maakt.
donderdag 4 april 2013
Op 22 maart mocht ik te gast zijn bij de Nijmeegse AMWAHT-groep (daar bekend onder de naam AMSS, Allochtone Mantelzorgers Samen Sterk). De groep kwam die dag voor de laatste keer bijeen voordat de deelnemers aan hun stages begonnen.
vrijdag 29 maart 2013
HAARLEM - Schalkwijkers van allerlei nationaliteiten kunnen elkaar helpen met opvoedingsgerelateerde vragen. Dat is het idee van project 'de Wijkacademie', dat gisteren aan diverse raadsleden werd gepresenteerd bij MeetingZ!.
vrijdag 29 maart 2013
Een fijne netwerklunch Opvoeden is een gesprek. Weer nieuwe inspiratie opgedaan en ook een vraagstuk gehoord: Hoe om te gaan met gemeenten die het doelgroepenbeleid hebben afgeschaft en nu denken dat dat betekent dat je niets meer kan doen als er een bepaalde groep zich meldt, of juist geheel buiten beeld blijft.
vrijdag 8 maart 2013
dinsdag 5 maart 2013
woensdag 27 februari 2013
Op 7 maart organiseren wij een netwerklunch bij ons “thuis”.
Doel van de netwerkbijeenkomsten is dat initiatiefnemers die zich bezig houden met opvoedprojecten van onderop elkaar informeren over waar ze mee bezig zijn, elkaar inspireren en kijken hoe ze elkaars initiatieven kunnen versterken.
De bijeenkomst duurt van 12.00 tot 15.00 uur. Graag van te voren aanmelden: opvoeden@stichtingbmp.nl of 020 4282728.
donderdag 14 februari 2013
zaterdag 9 februari 2013
zaterdag 2 februari 2013
Met het visiedocument "Opvoeden is jezelf opnieuw uitvinden" wil de Landelijke oudergroep van Opvoeden is een gesprek aandacht vragen voor de positie van opvoeders met een migratieachtergrond en het gesprek aangaan met andere ouders, jongeren, instellingen, scholen en de politiek over wat zij belangrijk vinden als het om opvoeden gaat.
vrijdag 1 februari 2013
vrijdag 1 februari 2013
Video van de presentatie van het advies "Hoor me dan, zie me dan" te bekijken op ons YouTube-kanaal.
zondag 20 januari 2013
Met enige regelmaat krijgen wij aankondigingen, gedichten, verhaaltjes, tekeningen, foto’s, muziek en andere producten toegestuurd.
BMP wil voor dit soort producten graag ruimte creëren. Vandaar de rubriek Open Podium.
Wil je iets inzenden voor het Open Podium dan kun je dit doen door een e-mail, CD-rom, DVD of brief naar BMP te zenden, onder vermelding van Open Podium.
zaterdag 19 januari 2013
Een hart, een halve maan met ster die op de Turkse vlag lijkt, bloemen, mensen. Ze staan op kleurige lapjes stof en vormen samen een reuzenpatchwork.
vrijdag 11 januari 2013
De open brief van de Landelijke Oudergroep Opvoeden is een gesprek is geschreven naar aanleiding van het tragische overlijden van grensrechter Nieuwenhuizen uit Almere en de maatschappelijke discussie die hierop volgde. De Landelijke Oudergroep wil hiermee een constructieve bijdrage aan de discussie over ouderbetrokkenheid leveren.
donderdag 20 december 2012
woensdag 12 december 2012
ROTTERDAM - Vrijdag 7 december is het advies dat de jongeren van Je Weet Zelluf over schooluitval hebben geschreven uitgereikt aan wethouder Korrie Louwes.
vrijdag 7 december 2012
Amalia Arrindell reageert in haar BeYourself Blog op de presentatie van het advies "Hoor me dan, zie me dan".
vrijdag 7 december 2012
donderdag 6 december 2012
Naar Nijmegen voor een lunchgesprek over de filosofie van Opvoeden is een gesprek met deelnemers van gemeente en instellingen, georganiseerd door twee enthousiaste (pleeg)ouders. Heel bijzonder dit soort initiatieven.
dinsdag 4 december 2012
Het was weer een prima bijeenkomst van de Initiatiefgroep Opvoeden is een gesprek. We gaan het project afsluiten met een manifestatie waar iedereen die bij het project betrokken is kan vertellen of laten zien wat dit betekent en hoe het onderwerp opvoeden vanuit migrantenperspectief verder opgepakt en uitgewerkt kan worden. De Initiatiefgroep gaat een manifest maken.
vrijdag 30 november 2012
Vandaag was de lunchbijeenkomst voor producenten van de AMWAHT opleiding voor mantelzorgers. Niet iedereen kwam, maar de mensen die er waren hadden zoveel uit te wisselen dat de tijd vloog. Zo bijzonder om te horen hoe het gaat in Breda, Zwolle, Alkmaar...
donderdag 29 november 2012
Een schitterende tweedaagse cursus met trainers en projectbegeleiders die aan de slag willen met de plaatselijke programma's Opvoeden is een gesprek. Wat een energie en wat een kwaliteiten waren daar aanwezig. De deelnemers wisten elkaar en ons telkens te inspireren. Het vertellen van verhalen en de betekenis daarvan stond centraal en ieder gaf daar op eigen wijze invulling aan.
zaterdag 24 november 2012
Vandaag hoorden we dat wethouder Korrie Louwes van de gemeente Rotterdam op 7 december naar de presentatie van de jongeren van Je Weet Zelluf komt. Zij zal reageren op hun advies om vroegtijdige schooluitval te voorkomen. Zadkine Zuid, Montessoriweg 15.00 uur.
woensdag 21 november 2012
vrijdag 16 november 2012
zaterdag 3 november 2012
Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de wijk Kanaleneiland in Utrecht. Weinig mensen weten echter wat de bewoners van Kanaleneiland bezighoudt en hoe zij denken over onderwerpen als opvoeden, partnerkeuze, straatcultuur en dergelijke.
In het boekje "Maak het touw los" zijn die verhalen wel te lezen.
vrijdag 2 november 2012
woensdag 31 oktober 2012
Presentatie op vrijdag 18 november op de werkconferentie in het West-Indisch Huis
vrijdag 26 oktober 2012
16 november dinnershow in LCC de Larenkamp in Rotterdam Charlois. aanvang 19.00. Reserveren via Rotterdams Wijktheater.
donderdag 25 oktober 2012
zondag 21 oktober 2012
Rol Antilliaanse- en Surinaamse vaders
zondag 21 oktober 2012
Discussie over rol Marokkaanse vaders
zondag 21 oktober 2012
zondag 21 oktober 2012
donderdag 18 oktober 2012
donderdag 18 oktober 2012
Je kunt bij het schrijven van een artikel aangeven bij welk project het wordt weergegeven. Deze dus bij je weet zelluf
donderdag 11 oktober 2012
woensdag 10 oktober 2012
woensdag 10 oktober 2012
Interview met producent Karin de Roo, Markant Amsterdam
woensdag 10 oktober 2012
woensdag 10 oktober 2012
woensdag 10 oktober 2012
In deze krant staan 5 programma's die bedoeld zijn om het gesprek over opvoeden vanuit migrantenperspectief op plaatselijk niveau te bevorderen onder het motto “migrantenouders (en jongeren) aan zet”. Elk programma kent een eigen thema.
Kenmerk van deze programma’s is dat zij uitgaan van de eigen ervaringen en de verhalen van ouders en jongeren.
zaterdag 6 oktober 2012
Prinses Máxima ontving op 11 oktober de Leesclub van Meetingz! op Villa Eikenhorst in Wassenaar.
Kinderen van de Leesclub boden de Prinses het boek "Trots zijn op wie je bent" aan, dat is gebaseerd op hun verhaal over pesten en er anders uitzien.
Meetingz! maakt deel uit van Stichting Meetingz! Unlimited i.o. en is een project dat met vrijwilligers laagdrempelige activiteiten in de Boerhaavewijk in Haarlem organiseert. De Nederlandse taal staat daarbij centraal, omdat de wijk veel inwoners heeft met een andere moedertaal dan het Nederlands.
woensdag 3 oktober 2012
Hierin kunt u lezen wat er het afgelopen half jaar in de lokale experimenten en op landelijk niveau is gebeurd.
Ook kunt u kennisnemen van het programma voor de komende periode.
Als u wilt reageren, wij horen het graag.
woensdag 26 september 2012
Lees over hoe een groep vaders van verschillende komaf uit Amsterdam West met hun ervaringen, opvattingen en wensen over het vaderschap aan de slag is gegaan. Een indringend en soms ontroerend verhaal. Het project vaders Best is onderdeel van Opvoeden is een gesprek. Het is uitgevoerd in samenwerking met projectorganisatie Kantara-Brug en Artant, bureau voor nieuwe cultuur.
zaterdag 15 september 2012
Aan de grote tafel in de hal van wijkschool Charlois gebeurt iets bijzonders. Daar, onder het licht van de dakkoepel, komt wekelijks een groep jongeren bijeen om te praten over hun ervaringen met school en hun levensloop. Het zijn allen jongeren met een verhaal en met een indrukwekkend vermogen om naar zichzelf te kijken en de gebeurtenissen uit hun levens in context te plaatsen.
donderdag 23 augustus 2012
In het project Jong gedaan - Oud geleerd spreken Utrechtse migranten jongeren en ouders met elkaar over opvoeden.
maandag 25 juni 2012
Het publiek verzamelt zich in de hal van de school. Dan worden wij door een strenge stem toegesproken dat de voorstelling gaat beginnen en dat iedereen wordt gevraagd mee te lopen naar de theaterzaal. Het is de gastvrouw van de avond, die de rol van strenge opvoeder speelt…
vrijdag 1 juni 2012
25 mei Jaarbeurs Utrecht
Ouderbetrokkenheid is een actueel onderwerp: migranten ouders spreken echter nauwelijks mee.
Daarom organiseerde de Landelijke oudergroep Opvoeden is een gesprek vrijdag 25 mei een drukbezochte conferentie over ouderbetrokkenheid in het onderwijs, de jeugdzorg en bij de opvoedingsondersteuning.
zaterdag 26 mei 2012
Een fotoverslag:
zaterdag 26 mei 2012
“Ik wilde architect worden, dat was mijn opa ook. Maar mijn vader zei, “word jij maar onderwijzeres”. Toen ben ik begonnen met de PABO maar ik vond het niks en ben gestopt.
donderdag 24 mei 2012
"Dat ik mijn school niet heb afgemaakt, heeft aan mijzelf gelegen, maar de school werkte ook niet echt mee. Mijn ouders hebben me altijd gesteund toen ik nog op school zat, mijn moeder ging bijvoorbeeld direct naar de school om dingen recht te zetten als er problemen waren.
donderdag 10 mei 2012
Waar de wilskracht vandaan te halen voor iets waar je geen aanleg voor hebt?
Of door te zetten tegen je zin?
Hoe bereiken wat je wilt via een andere opleiding?
Wat te doen als je iets niet ziet zitten?
Is een diploma een begin? Of hoe zorg je ervoor dat het een begin is?
vrijdag 4 mei 2012
donderdag 24 maart 2011